Стрес и инфекции в основата на автоимунните заболявания при бременните

PRINT
бременна бременност
  •  Психокомфортът е особено важен за бременните
  • Бебето на жена, нападната като бременна на улицата, развило страх от непознати
  • Бъдещите майки да не четат в интернет колко ужасно е раждането

Понякога точно по време на бременността се появява автоимунно заболяване. Какво го причинява? Може да е несъвместимост между плода и майката на ниво физическо тяло, но може да е нещо друго – силен стрес, инфекциозно заболяване, което „обърква“ имунната система, казва д-р Дора Пачова, хомеопат. Гняв, вина, неприемане на ситуацията в момента – всеки такъв фактор може да задвижи поредица от процеси и в крайна сметка да се стигне до автоимунно заболяване.

Това важи за всички, но бременните са по-уязвими. Затова те трябва да се грижат както за физическото си здраве, така и за психичния си комфорт, подчертава д-р Пачова. Според Световната здравна организация здраве е състояние на комплексно физическо, психическо, емоционално, интелектуално и социално благополучие, а не само отсъствие на болест или недъг.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Гладът за храна често всъщност е жажда за минерални соли
Хомеопатия срещу синдрома на прегаряне
Автоимунните заболявания тръгват от хроничен стрес

„Наложи се да консултирам жена, на която предстоеше сватба, а току-що беше взела последния от изпитите си. Целият този стрес я беше изтощил до такава степен, че тя не можеше да се храни, да пие и да спи. Прецених, че на този етап е най-важно да си възстанови първо баланса на биохимично ниво и да се преодолее голямото изтощение на психиката. Препоръчах комбинация от шуслеровите соли 5,8 и 9. Това й помогна да се съвземе и да посрещне с радост важното събитие в живота си“, разказва лекарката.

Вижте първа част от съветите на д-р Пачова: Възпитанието на бебето започва още в утробата

Най-добре е бременната да потърси помощ непосредствено след самото стресиращо събитие, отколкото, когато вече трябва да поправяме вредата от него след раждането на детето. Веднъж при д-р Пачова довели дете с много страхове. Един от тях бил свързан със звука от отключването на вратата прищракването, малкото се криело у майка си. Става ясно, че когато тя е била бременна, някой се е опитал да отключи жилището. Тя била сама, преживяла голям шок. Сега детето продължава да реагира на този стрес. Потърси ли жената помощ веднага след травмиращото събитие, може да се намали до голяма степен негативният ефект.

В моята практика имам много други случаи на нападнати жени с цел грабеж на улицата, чиито деца после реагират със страх. Бяха ме извикали при 5-месечно бебе, което започнало изведнъж да става много неспокойно по тъмно и да реагира с плач на мъж, когото вижда. Стигнало се дотам, че бебето избухвало в плач дори при появата на баща си. Той трябвало да изчаква до вратата, докато някой успокои детето, за да влезе, разказва д-р Пачова. След нападението майката е преодоляла или по-скоро изтикала страха назад в съзнанието. Месеци по-късно, случаен повод – появата на непознат за бебето гост вкъщи, вади спомена на повърхността на неговото съзнание и то започва да се страхува.

Не всеки стрес може да увреди поколението

Лекарката обаче подчертава, че не всеки стрес се записва в паметта и не всеки уплах може да увреди поколението. Ако бременната усеща, че не успява да възстанови баланса си след стресовото преживяване, то има нужда да търси специализирана помощ. Нападнатата жена например е трябвало да лежи непрекъснато заради появили се контракции. Това е физически признак, че е станала много неспокойна. Жената трябва да си даде сметка дали се чувства комфортно, дали е щастлива, спи ли добре, тревожи ли я нещо.

Д-р Пачова съветва бременните още нещо: Да не четат в интернет разкази колко ужасно е раждането. Жената може да прави всичко както трябва, но да се появи някаква патология. Има един феномен – бъдещите майки се настройват психически, че всичко трябва да е идеално, че са взели всички мерки и контролират процеса цялостно. Когато обаче нещо се обърка -бебето е седалищно разположено, налага се секцио, те остават дълбоко разочаровани, изпадат в криза. Не са способни да възприемат, че нещата не зависят изцяло от тях. Най-важен е крайният резултат – здрава майка и здраво бебе, не е фатално, ако нещата не са се развили според представата на бременната.

Имах пациентка, изпаднала не поглеждаше дори бебето си, не му се радваше, защото се чувстваше ужасно виновна, че не успяла да го роди по естествен път. Важно е да сме информирани, за да направим правилни лични избори, но не всичко зависи от нас. Понякога животът взема нежелан обрат и тогава е важно да приемем нещата, каквито са, и да видим и хубавото в новата ситуация. Дейл Карнеги казва: „Ако съдбата ви поднесе лимон, направете си лимонада!“, допълва д-р Пачова.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Click to rate this post!
[Total: 1 Average: 5]
Стрес и инфекции в основата на автоимунните заболявания при бременните беше последно модифицирана от: март 3rd, 2018 Iliana Angelova
loading...