понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноДобавки с витамините В пазят от инсулт

Добавки с витамините В пазят от инсулт

Нови изследвания показват, че хранителни добавки с витамини от групата В (те са общо осем) намаляват риска от инсулт с 7%, пише британският в. „Телеграф“. Храните, в които има най-много от тях, са пълнозърнестите продукти, месото, черния дроб, риба тон и плодове като бананите.

В обработените продукти, включително и в хляба има малко от тях. Затова експертите съветват хората да приемат и хранителни добавки с тях. Досега учените се съмняваха, че витамините от таблетки могат да предотвратяват инсулти и сърдечни пристъпи. Няколко проучвания дори говореха за повишен риск. В университета Чженчжоу обаче се убедили, че данните от приема на витамин В при 55 000 души говорят точно обратното – полза има.

Витамин В понижавал концентрацията на хомоцистеин – молекула, свързана със съсирването на кръвта. При висока концентрация в организма той пазел от инсулт, но не защитавал от сърдечен пристъп. По-голямата дозировка на добавките не означава по-висока ефективност на терапията.

Възможно е на дадения показател да влияе и скоростта на усвояване на витамина, количеството витамин В9 и концентрацията на витамин В12 в кръвта, съществуващо заболяване на бъбреците или хипертония. Впрочем витамин В9 намалява положителното влияние на другите витамини от групата В. Има призиви на специалисти те да се добавят в хляба. Така можело да се защитят от неврологични отклонения, например спина бифида, още децата в утробата.

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -