петък, 3 февруари, 2023
- Реклама -
НачалоНовиниИзследват с ангиограф безвредно вече и бъбречноболни

Изследват с ангиограф безвредно вече и бъбречноболни

Диагностицирането на заболявания на периферната кръвоносна система вече може да се осъществява по безвреден начин, особено когато се касае за пациенти с бъбречна недостатъчност или други бъбречни заболявания. Това обявиха днес д-р Йошиаки Йокой и българските му колеги – д-р Валери Гелев (на снимката долу вдясно), началник на Клиниката по кардиология и доц. Васил Червенков (горе вляво), съпредседател на Българското дружество по ендоваскуларна терапия и началник на Клиниката по Съдова хирургия в „Токуда“.

На специален уъркшоп в японската болница известните лекари извършиха за първи път в България процедури за диагностициране на периферни съдови нарушения с използване на въглероден диоксид вместо контрастно вещество. В демонстрациите трима пациенти с бъбречни увреждания бяха подложени на изследването, което при други условия би било невъзможно да се извърши, заради пагубното въздействие на контрастното вещество върху бъбреците.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лекуват исхемичната болест с бета блокери и инвазивни методи
Коронарографията е метод за диагностика и лечение
Кои изследвания са необходими преди операция

Д-р Валери Гелев„Възможността за използване на въглероден диоксид при такива процедури е позната на лекарите от много време, но компромисът с качеството на образа до скоро затрудняваше твърде много ангиографското изследване на съдовете. Със създаването на високотехнологични ангиографски апарати, какъвто е и този в „Токуда“, се позволява качествен образ и откриване на стесненията и запушванията на съдовете с помощта на изцяло безвреден въглероден диоксид. За някои пациенти това е единствената възможност за извършване на процедурата“, каза д-р Йокой, който пристигна специално за демонстрациите от японската болница „Кишивада Токушукай Хоспитъл“. Въглеродният диоксид се въвежда под рентенов контрол в една от артериите посредством катетър, какъвто се използва и при стандартно ангиографско изследване. Въглеродният диоксид позволява местата със запушвания да бъдат установени и излекувани. Впоследствие той се разтваря в кръвта и изчезва без остатък чрез дихателната система.

„Освен, че е напълно безвреден и единствен възможен за пациенти с бъбречна недостатъчност, този метод е изключително достъпен, тъй като въглеродният диоксид е значително по-евтин от контрастното вещество“ – заяви доц. Червенков, началник на Клиниката по Съдова хирургия в „Токуда“. „Благодарение на качествения образ от ангиографа, с който разполагаме, процедурата е възможност за много по-щадящо изследване на периферните съдове за определени пациенти. Използването на въглероден диоксид е приложимо специално при съдови нарушения на периферната кръвоносна система с придружаващи бъбречни проблеми. То дава огромен шанс на такива пациенти да получат адекватно лечение и да водят пълноценен живот.“ – добави д-р Гелев.

СНИМКИ: ТОКУДА

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -