Кои изследвания са необходими преди операция

PRINT

Ако ви предстои операция, може да се интересувате дали се нуждаете от изобразителни изследвания на вашето сърце, за да сте сигурни, че е безопасно да бъдете опериран. Изследванията, които правят „снимки“ на вашето сърце понякога помагат да се установят медицински проблеми, които могат да повлияят вашето лечение.

Но ако хирургичната намеса не е свързана със сърцето и вие нямате сериозно сърдечно заболяване, диабет или инсулт или рискови фактори за тях, тези изследвания могат да не са полезни. Ето защо:

Предоперативните изследвания не винаги са необходими.

Някои изобразителни изследвания използват звукови вълни, за да направят „снимка“ на сърцето. Това изследване се нарича ехокардиография. Други изследвания използват малко количество радиоактивен материал. Такива изследвания са перфузионната сцинтиграфия, сърдечната компютърна томография и коронарната компютърна ангиография.

Предоперативните изобразителни изследвания могат да покажат дали имате риск да развиете сериозно усложнение, като сърдечен пристъп (инфаркт) или други сърдечни усложнения, по време на операцията или скоро след нея. Резултатите от тези изследвания могат да доведат до специални грижи по време и след хирургичната намеса, отлагане на операцията до лечението на проблема или промяна на вида на операцията.

Но тези изследвания не са полезни за повечето хора, на които ще се извършват малки оперативни процедури, като хирургия на окото или биопсия на гърда или кожа и други еднодневни хирургични процедури. Това е така, защото рискът от сърдечни усложнения при тези операции е толкова нисък, че е трудно да се направи каквото и да е, за да се намали допълнително. С други думи, изобразителните изследвания няма да променят нищо, свързано с операцията ви. Всъщност, дори и големите хирургични операции са безопасни за повечето здрави хора, които се чувстват добре и са умерено активни в живота си.

В тези случаи обикновено се нуждаете от щателна медицинска анамнеза и медицински преглед, освен ако имате заболяване на сърцето или други рискови фактори.

Изследванията могат да носят рискове

Тези предоперативни изследвания обичайно са много безопасни и могат да се извършват с минимално излагане на радиация или без радиация. Но е малко вероятно да имате проблеми със сърцето, те могат да покажат фалшиво-положителни резултати, които могат да причинят безпокойство, допълнителни изследвания и отлагане на хирургичната намеса.

Например, те могат да доведат до извършване на коронарна ангиография (коронарография, сърдечна катетеризация) – изследване, което използва контрастно вещество и рентгенови лъчи. По време на изследването се поставя катетър в сърцето през периферна вена, инжектира се контраст и се правят рентгенови снимки. Докато рискът от всяко единично изследване е минимален, рискът от излагане на радиация се натрупва през целия живот, така че е по-добре да се избягва ненужното излагане на радиация или инвазивни процедури.

Кога тези изследвания са необходими преди операция?

Може да се нуждаете от изобразително изследване преди операция, ако: предстои ниско-рискова хирургична намеса, но имате тежък клапен порок или сърдечна недостатъчност IV функционален клас или имате симптоми, свързани със сърдечно заболяване, като гръдна болка, затруднения в дишането, отпадналост и безсилие. Може да се наложи да се лекува това заболяване преди извършването на хирургичната намеса.

ви предстои хирургична намеса с умерен риск (като смяна на тазобедрена и колянна става), или висок риск (бай-пас при артериална непроходимост на крайниците) и имате и двата допълнителни рискова фактори: имате диабет, бъбречно заболяване, анамнеза за коронарна болест на сърцето, сърдечна недостатъчност или инсулт и не можете да изминат дори къси разстояния или да се изкачвате по стълби без да се появят оплаквания, свързани със сърцето.

Източник: Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България

СНИМКА: АРХИВ

[Общо: 2    Средно: 3/5]
Кои изследвания са необходими преди операция беше последно модифицирана от: юли 10th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *