сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниКиселина превръща обикновените клетки в стволови

Киселина превръща обикновените клетки в стволови

Стволови клетки може да бъдат получени само за 30 минути. Това съобщиха учени от японския център Рикен, цитирани от британския в. „Телеграф“ като се позова на публикация в сп. „Нейчър“. Те разработили метод, с чиято помощ получават стволови клетки от обикновени възрастни. За целта било необходимо само да бъдат обработени с киселина. Така те се връщали в ембрионално състояние.

В ембрионално състояние клетките могат да бъдат превърнати в клетки от която и да е част от тялото. Откритието може да постави началото на нова ера в персонализираната медицина, която позволява да се отгледат нови тъкани според нуждите на пациента. Стволовите клетки могат освен това да се използват за лечение на алцхаймер, травми на гръбначния мозък, ревматоиден артрит и болести на сърцето.

От откриването на ембрионалните стволови клетки, учените имат големи надежди за използването им в лечението на редица заболявания заради тяхната плурипотентност – способността да се развиват в различни клетки и тъкани. Проблемът с истинските ембрионални стволови клетки обаче е, че извличането им означава унищожаване на ембриона, което повдига етични въпроси. Опитите с човешки ембриони са забранени в много страни. С новия метод тези опасения отпадат.

През 2006 г. учените предлагат алтернатива на ембрионалните клетки – т.нар. индуцирани плурипотентни клетки. Това са нормални възрастни клетки, върнати в недиференцирано плурипотентно състояние чрез внасянето на външен генетичен материал. Проблемът с тях обаче е, че могат да се диференцират само в някои клетъчни типове, за разлика от ембрионалните, които са в състояние да се развият практически до всеки тип клетка.
Сега авторите на настоящото проучване – специалисти от японския Институт за физико-химически изследвания и техни колеги от болницата „Бригам енд уиминс“ в Бостън и Харвардския медицински колеж в САЩ са демонстрирали, че всяка зряла възрастна клетка (соматична клетка) има потенциала да се превърне в еквивалент на ембрионална стволова клетка.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -