сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПо какво се различава хранителна алергия от хранителна непоносимост?

По какво се различава хранителна алергия от хранителна непоносимост?

Много хора се оплакват от неразположение, свързано с определени храни. Съмненията тогава са за хранителна алергия или непоносимост. Двете понятия се използват като синоними, но дали става дума за едно и също нещо? Всъщност приликите са само при симптомите и то при част от тях, като подуване на стомаха, крампи, разстройство, общо неразположение, казва д-р Марияна Мандажиева, алерголог в София, която в практиката си се занимава активно с пациенти, които страдат от едното или другото. Тя приема пациенти в МЦ „Искър“ (Тел: 0877 58 90 40). 

Отделните признаци може да се проявят по различно време след консумация на определени храни. Хранителната непоносимост много често се бърка или неправилно се означава като хранителна алергия. В хранителната непоносимост участва храносмилателната система, докато  в хранителната алергия основен участник е имунната система, посочва д-р Мандажиева. Ако човек се съмнява, че неразположенията му са свързани с храни, най-добре е да посети първо алерголог или гастроентеролог, вместо да са назначава сам напосоки различни изследвания. 

В разговорния език хората често използват хранителна алергия и хранителна непоносимост като синоними. От медицинска гледна точка обаче има съществени разлики между тях. Те са свързани както с механизмите, по които възникват, така и с възможностите за лечение.  

Инфекции често са в основата на упоритите алергии

Хранителна непоносимост към храна (неалергична) 

 • Дължи се на дефицит / дефект на специфичен протеин (ензим или транспортер);
 • Зависи от количеството приета храна, провокатор на симптомите;
 • Открива се със специфични тестове за непоносимост към храна;
 • Намаляване на консумацията на продукта е достатъчно за облекчаване на симптомите.

Хранителна алергия – кое провокира симптомите

 • Имунната система участва в механизма на възникване – реакция антиген-антитяло;
 • Дори малки дози от съответната храна отключват симптомите;
 • Доказва се с тест за алергия;
 • Необходим е пълен отказ от алергена.

Изясняването на точната диагноза е ключово за подобряване на състоянието, а само специалист може да разтълкува правилно резултатите от изследванията, както и да прецени кога, какви са необходими, изтъква д-р Мандажиева. Отговорният подход включва на първо място да се провери дали не се касае за някакво друго заболяване от алергичен характер или проблем в стомашночревния тракт, например гастроинтестинален тумор или сериозни заболявания като системна мастоцитоза. 

Хранителна непоносимост “дозата прави отровата”

Диагностиката на хранителната непоносимост е трудна, понеже има значение не само субстанцията в храната, но и консумираното количество. В тези случаи е в сила главният принцип в токсикологията “дозата прави отровата”. Тестове като кожноалергични проби, изследване на специфични IgE антитела и  IgG aнтитела в тези случаи са безполезни, тъй като не участва имунната система.

Психолог: Ползата от диетите понякога е самовнушение

Консерванти и добавки в храните повишават риска от реакция

Хранителната непоносимост обхваща метаболитни състояния в резултат на дефицит на някои ензими. Към тях се отнасят най-често срещаните лактозен и фруктозен дефицит, дефицит на ензима, тойто разгражда хистамина, поет с храната – DAO (диаминооксидаза). Друг тип са фармакологичните реакции към хранителни компоненти като:

 • кофеин;
 • натриев глутамат;
 • салицилати. 

Много от тях са химикали, които естествено се срещат в храната, други се внасят допълнително за запазване трайността на храните. Токсичните реакции към храни също спадат към хранителната непоносимост. Такива са хранителните отравяния в резултат на консумация на престояла риба. Нежелани реакции към консерванти в храната като сулфити и бензоати, се срещат най-често след консумация на вина, бира, сушени плодове и зеленчуци, бутилирани напитки, готови салати, плодови салати, колбаси или туршии. Тези консерванти могат да предизвикат освен стомашно-чревни симптоми, а също така и астматични пристъпи и дори анафилактичен шок.

Хистаминова непоносимост – какви са причините

Много модерно в момента е да се говори за хистаминова непоносимост. В сборното понятие влизат нежелани реакции към храни, които протичат най-често със симптоми като:

Притеснени от неясни симптоми, хората изследват хистамина в кръвта и DAO (ензима диаминооксидаза). Не съветвам това да се прави без предварителна консултация със специалист, посочва алергологът.

Болки в стомаха – кои са причините?

Кои храни провокират най-често симптоми?

Много полезни и незаменими храни се оказват проблемни за някои хора. Вгорчават всекидневието и ги лишават от удовоствия на живота като виното и кафето. Ето кои са най-честите непоносимости и продуктите, които ги провокират:

 • лактозна непоносимост – получава се от краве мляко;
 • реакция към естествено срещащия се в храните натриев глутамат – симптомите се появяват след консумация на зрели сирена като пармезан, домати и гъби;
 • хистаминова непоносимост – след консумация на гъби и шоколад, които са богати на хистамин. 

Оплаквания може да възникнат заради билки, подправки, плодове и зеленчуци, съдържащи салицилати, подобни на естествения аспирин. Освен тях и кафето действа на някои хора като дразнител на червата. 

Някои от случаите на хранителна непоносимост не могат да бъдат обяснени с настоящите представи за органичните процеси в организма като например хранителните неоносимости при IBS (синдромът на раздразненото черво).

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -