неделя, 29 януари, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеПсихолог: Ползата от диетите понякога е самовнушение

Психолог: Ползата от диетите понякога е самовнушение

Спазването на различни модерни диети, повечето с цел отслабване, става все по-масово явление. Строгото ограничаване от храна и изключването на цели групи продукти в много случаи е безсмислено, а ефектът от такива диети е самовнушение, твърди специалистът по психология на храненето Велина Христова (Приема пациенти в МЦ „Искър“, тел.  0877 58 90 40). В същото време лишаваме организма си от важни хранителни вещества.

За кого е безглутеновата диета

пълнозърнест хлябМного хора например спазват безглутенова диета, но всеки четвърти дори не знае, в кои храни точно се съдържа глутен. Изводите са от проучване, осъществено през 2018 г. в България. То било за модерната в последните години безглутенова диета. 25% от хората, които спазват такъв хранителен режим и твърдят, че се чувстват по-добре от това, всъщност изобщо не знаели в кои храни има глутен.

С това изследване искахме да проверим причините, поради които хората се подлагат на популярната безглутенова диета, и тяхната информираност, поясни Христова. Както може да се предположи, преобладаващата част от спазващите строги диети сами си поставят “диагнозата” и проверяват информацията само в интернет, макар да нямат квалификацията да разграничат достоверната от несериозната информация.

Едва 30% се допитват до лекар. При пациентите, които наистина имат нужна от специален хранителен режим, причината за него най-често е автоимунно заболяване или хранителна непоносимост.  Не са малко и онези, които започват диета за отслабване заради проблеми с теглото и намерение да подобрят общото си здравословно състояние.

Как да разберем дали една диета е полезна за нас?

диета за отслабване пречистванеОсновният риск, свързан със следването на диети, особено някои режими с крайности в изключването на цели групи храни като кето диетата, палео диетата и други, е, че може да навредим на здравето, вместо да помогнем. В повечето случаи хората следват указания от случайни източници в интернет. Там има доста мнения на неспециалисти, които обаче влияят на хората и на нагласите им, отбелязва психологът.

Ограничаването на определени храни може да повлияе неблагоприятно на здравето, да причини дефицити на минерали, витамини и други важни вещества. Покрай тази мания се появиха много общности в интернет, които разменят помежду си недостоверна информация, подкрепяща техните вярвания. Това също крие своите рискове, най-вече за хора, които са предразположени психически. Някои от тях имат фиксация върху храненето, а следването на определени личности или групи в социалните мрежи може да причини при тях хранително разстройство.

Психолозите имат обяснение за въображаемия „ефект“ от диетите. Това е т. нар. плацебо-ноцебо ефект. Има хора, които са податливи на внушения. Ако те вярват, че някои храни са полезни, то тогава те по-често изпитват благотворното им влияние, без това да е така наистина.

Човек вярва повече на неща, които вече познава

стрес болки в гърбаТова е склонността на хората да потвърждават информация, която съвпада с вече съществуващи убеждения. Ако вярвате, че дадена храна е вредна, ще обърнете повече внимание на информация, която потвърждава вашата концепция. Обратното също важи: четем в интернет, че дадена храна е вредна, но това не съвпада с нашата нагласа. Тогава сме по-склонни да подминем тази информация.

В други случаи пък сме склонни да приемем, че между две неща има връзка, само защото те се случват едно след друго. Болни сме от настинка, започваме да приемаме някаква добавка или храна.  Така или иначе настинката ще отмине след няколко дни. След време обаче може да свържем това оздравяване с приема на тези храни или добавки.

Още един интересен пример, свързан с емоционалното ни състояние. Имаме суперпериод от живота си с много успехи в работата, положителни емоции и приповдигнато настроение. По същото време решаваме да започнем нов хранителен режим. След време може да припишем хубавото настроение от прекрасния етап в живота ни със самия хранителен режим. Всъщност най-вероятно причинно-следствена връзка няма.

Къде е ролята на психолога?

Психологът може да помогне много на хора, на които наистина се налага да започнат нов хранителен режим поради медицински причини. Може да направи прехода по-плавен и поносим. Съдейства изключването на дадена храна да стане по-лесно, без да се нарушава качеството на живот на човека.  Ако пък човекът се е самоограничил, без да е налице медицински проблем, то тогава може да се видят кои са истинските причини, които карат човека да отиде в тази крайност. Те невинаги са свързани със самото хранене. Понякога зад фиксирането върху даден краен режим се крие депресия.

Редактор Ина Димитрова

Не изпускайте новите публикации

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -