Какво се прави, когато лигавицата на носа е много суха?

PRINT
носа бактерии инфекция запушен нос

Носната кухина има носно предверие, постлано с кожа с мастни жлези и косъмчета, и същинска носна кухина, постлана в долната половина от дихателна лигавица, а в горната предимно с обонятелни клетки.

Дихателните клетки са многослойни цилиндрични с реснички и около тях са разположени голям брой слузни жлези. Секретът на жлезите се изтласква от ресничките по посока на носоглътката. По този начин слузта попада в стомаха и червата, където се преработва. При добро здраве от носа не изтича секрет, а отива в гърлото, а оттам в стомаха. Абсолютна грешка е да се мисли, че секретите от носа попадат в бронхите и белите дробове.

В някои случаи лигавицата на носа претърпява първични или вторични дистрофични промени, жлезите намаляват или изчезват и на тяхно място се развива съединителна тъкан.

Това става под въздействие на външни вредни фактори – сух въздух и прах, циментови частици, дървесни стърготини, химически изпарения и др.

В около 5% локално използване на кокаин причинява свиване на носните съдове и образуване на кори и язвички по лигавицата. Носните реснички намаляват и при пушачи, като носът става по-сух от обикновено с образуване на кори. Работа с киселини и основи, както и с хром, кобалт, цинк и др., също уврежда носната лигавица. Отстраняването на тези вредности предпазва от задълбочаване на атрофията на носната лигавица.

В други случаи прекарани тежки възпалителни процеси в носа, травми от изгаряне с електрокалтер, изрязване на носните раковини създават условия за атрофия и оттам сух нос.

Заболяването се нарича хронична атрофична хрема и се проявява със сухота в носа и гърлото. При преглед носните ходове са широки, лигавицата е тънка и лъскава с полепнали по нея жълтеникави кори.

В редки случаи атрофичният процес се ограничава само в предната част на носната преграда, където се натрупват кори. Те причиняват сърбеж и като се изчоплят, се получава кървене, атрофията се задълбочава и може да се стигне до пробив на носната преграда.

В заключение ще подчертая, че сухият нос не е състояние, а заболяване и изисква преглед от специалист и най-често продължително лечение.

Проф. Георги Едрев, специалист по УНГ

[Общо: 33    Средно: 2.6/5]
Какво се прави, когато лигавицата на носа е много суха? беше последно модифицирана от: февруари 27th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *