Каква е разликата между артрит и артроза?

PRINT

Ревматоидният артрит принадлежи на групата на възпалителните ставни заболявания. Тези болести се изразяват с възпаление на ставата. Има обаче разлика между артрит и артроза, макар че за много хора са едно и също нещо. Артритът е възпаление на ставата и е с по-неблагоприятна прогноза. Докато артрозата е по-известна като шипова болест. При нея с течение на годините в хрущяла настъпва естествена промяна – той изтънява и по костния край се разраства ръб под формата на шип.

Причината за артрита е неизвестна. Лекарите не знаят защо, но знаят какво става във възпалената става. Не може да се атакува причинителя, защото не се знае. Специалистите се опитват да се намесят в нарушените процеси и патологичните вериги, които предизвикват болестта, като им въздействат. Целта е да се възстанови вътрешното равновесие на организма. Възможно е заболяването да е генетично заложено, но се отключва под въздействие на неизвестни засега фактори от външната среда.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Шиповете засягат не само хрущяла, но и цялата става
Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза
36-годишен стресна лекари – имал шипове като на 85-годишен дядо
Кога и защо се налага подмяна на става с изкуствена? Има ли риск?

Ревматоидният артрит се лекува с така наречените синтетични и биологични средства, които променят болестната активност. Биологичните са много скъпи и по света много хора също не могат да се лекуват с тях. Затова здравните системи осигуряват лечението и то не се плаща от болните.

Кортикостероиди помагат артритът да се овладее в началото

Адекватното, своевременно и ранно и агресивно лечение спасява болните от инвалидност. Болестта се овладява рано и болните не бива да се притесняват от това, че им се дават кортикостероиди. Те са известни още като „мостова терапия“ между началото на болестта и ефекта, който идва на третия месец. След това дозите се намаляват. Те помагат бързо да се овладее болестта и забавят прогреса й.

Всеки трябва да намери своя ревматолог и да не сменя лекар с лекар. Един лекар трябва да изведе лечението от начало до край и да бъде отговорен както за активите, така и за пасивите от това лечение. Доверието между лекаря и пациента е абсолютно необходимо условие за ефекта от провежданата терапия.

Съвременният консенсус за лечението на ревматоидния артрит казва, че „лечението е споделено решение между лекаря и болния“. Лекарят съветва, но болният решава сам. Много често пациентите казват: „Както кажеш, докторе“. Не – вие ще кажете. Аз съветвам, вие избирате, защото тялото е ваше, болестта и останалото здраве също е ваше. Затова вие вземате решението.

[Общо: 16    Средно: 3.1/5]
Каква е разликата между артрит и артроза? беше последно модифицирана от: юни 13th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *