сряда, 22 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЗащо косата капе след раждане?

Защо косата капе след раждане?

Косопадът след раждане е често срещано явление и се дължи на хормонални причини. Много млади майки са ужасени, когато 3-4 месеца след раждането установят силен косопад. За лекарите причините са ясни – промените се дължат на хормона естроген, който повлиява фазата на растеж при космите.

Как расте косата, колко косъма на ден падат нормално

Нормалният косъм преминава през три фази: фаза на растеж, преходна фаза и фаза на покой. Приблизително 85-90% от всички косми са във фаза на растеж, която трае от две до шест години. Следва преходна фаза, която е кратка – само 2-3 седмици. По време на тази фаза растежът на косъма спира.

След това е фазата на покой, при която се достига най-ниското ниво на делене и биохимична активност на клетките. В края на тази фаза космите се отделят спонтанно, при измиване на косата или при разресване. Ежедневно може да отпаднат до 100 косъма, които са във фаза на покой. Тази фаза трае приблизително 3-4 месеца. Опадалите косми се заместват от нови във фаза на растеж.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Акне и косопад често вървят с кисти по яйчниците 
Косата капе? Има няколко причини 
Как да се приемат добавките за хубава коса и кожа?

По време на бременността високите нива на хормона естроген поддържат растежната фаза на косъма. Косата е плътна, гъста и много малко от космите падат. След раждането нивата на естроген се нормализират, т.е. намаляват спрямо периода на бременност. Това означава, че изведнъж растежната фаза се прекратява за по-голяма част от космите и те влизат във фазата на покой и опадат. Добрата новина е, че този косопад постепенно отзвучава. В рамките на шест месеца до една година косата възстановява нормалната си плътност. За щастие не всички жени имат косопад след раждане. Причините са различни – генетични, хормонални, свързани с хранителния режим, стрес и вредни навици като тютюнопушене.

косопад лечение

Как да спре падането на косата и тя да стане гъста и лъскава

За да се спре опадването на косата, на първо място трябва да се избягва честото боядисване, къдрене и неподходящи прически (много дълга коса, плитки, силно стягане и опъване на косата при кок или конска опашка). Важен е хранителният режим – балансирано хранене и хранителни добавки с витамини, минерали, незаменими аминокиселини и специфични подхранващи съставки, които се приемат в продължение на 3-4 месеца. За хранителните добавки против косопад е необходима консултация с лекар.

В аптеките има препарати, които могат да се приемат и по време на кърмене. Добро повлияване се отчита и при редовно прилагане на маски за коса, лосиони, серуми, тоници и шампоани против косопад. С помощта на специално създадените препарати косъмът по-бързо минава от фаза на покой в тази на активен растеж. За по-голяма ефективност се препоръчва мезотерапия – в самата коса се инжектират специални продукти, които подхранват. Мезотерапията се прави в интервал от 3-4 седмици с различни активните вещества, които допълнително стимулират космения растеж.

При липса на ефект от тези мерки и голяма продължителност на косопада е необходима консултация с лекар. Правят се изследвания за изключване на болести на щитовидната жлеза или желязодефицитна анемия. Все пак в огромния брой случаи причината е в промяната на хормоналните нива на естрогена и стреса, който неизменно съпровожда първите месеци на майчинството.

Доц. д-р Жана Казанджиева, Клиника по кожни и венерически заболявания, УМБАЛ „Александровска“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -