неделя, 26 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКосата капе? Има няколко причини

Косата капе? Има няколко причини

Падането на косата е неприятно както за жените, така и за мъжете. Има няколко основни причини, които се крият зад неприятното явление. Ако не става дума за алопеция – патологично обусловено окапване на косата напълно или частично, значи обяснението се крие в начина на живот. Ето и най-често срещаните причини за проблемите.

Косата трудно понася резки температурни промени

Със застудяването в гребена остават все повече косми. Това не е само заради смяната на сезоните. Просто косата понася трудно резките температурни промени – например, ако човек излиза гологлав от добре затоплена стая на студа навън. Затова е необходимо да се носи шапка. Тя се сваля там, където е топло – например в метрото или автобуса.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Чертите на лицето издават скрити заболявания
Кои симптоми издават проблеми с щитовидната жлеза?
Диета лекува кисти по яйчниците

Неправилно хранене ни лишава от важни елементи

За да не капи косата, в менюто всеки ден трябва да присъстват достатъчно продукти, съдържащи протеини и желязо. До загуба на косми се стига и при дефицит на витамините C, B5, B6, PP, а също и на минерали – цинк, калций и магнезий.

Вредни навици

Пушенето и прекаляването с алкохола създават проблеми със съдовете, които нарушават нормалното кръвообращение. Като резултат луковиците на космите не получават необходимите хранителни вещества и са по-слаби.

Промени в хормоналния фон

Те може да са предизвикани от бременността, аборти, използването на противозачатъчни средства, менопаузата и някои ендокринни заболявания. Заболяванията на вътрешните органи често се проявяват като промени във външността. Върху косата и ноктите се проектира най-често черният дроб. За буйна грива той трябва да се пази. Може например да се приемат хепатопротектори на основата на есенциални фосфолипиди. Най-добре да се следи за храната – орехи, ленено масло, нетлъста риба, извара.

Стресът като причина за косопад

Ако сте преживяли силно напрежение и вече сте забравили за него, то косите може да ви напомнят за него. При това стрес за организма може да се окаже нещо, което вие не сте възприели в тази светлина – например наркозата при операция.

Същото важи и за негативните емоционални преживявания. За да се закали организмът по отношение на стреса, приемайте достатъчно магнезий – има много хранителни добавки с него.

Храните, в които той се съдържа, са груханата пшеница, тиквените семки, бадемите, овесените ядки, елдата и други.

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -