събота, 23 септември, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеЛетен грип при децата - как да се справим бързо и ефективно

Летен грип при децата – как да се справим бързо и ефективно

Повечето семейства пътуват с децата по време на отпуската. На море или на планина, личният лекар остава далеч, а в курортите не винаги има лесен достъп до медицинска помощ. Вирусите обаче са навсякъде, а високите температури улесняват разпространението на някои от тях. 

Д-р Гинка Делиева, педиатър от Втора клиника по инфекциозни болести на Военномедицинска академия, разказва, кои са най-честите вируси при децата през лятото и как да ги лекуваме.

Летният грип се използва в разговорния език за няколко вирусни инфекции, които по правило нямат нищо общо с истинския грип. Ентеровирусите са едни от най-разпространените през топлите месеци. Не е задължително те да протичат със стомашно-чревни симптоми. В обръщение са още аденовируси, ротавируси, коксаки и много други.

Насекоми, вируси и слънце разболяват децата през лятото

Симптомите помагат да се ориентираме

По-лесно е да се ориентираме за лечението по симптомите. Едната група прояви е свързана с горните дихателни пътища:

Друга група симптоми е  свързана със стомашно-чревния тракт:

Край морето или язовира родителите по-често се сблъскват с втората група симптоми, особено през лятото.

Самолечението на диарията с газирано е вредно за червата

Кои са задължителните първи мерки

При стомашно-чревните прояви най-важното е да не се допусне дехидратация. Именно обезводняването е най-честата причина за хоспитализация – колкото по-малко е детето, толкова по-крехък е електролитният му баланс. 

Давайте му да пие често и по малко вода, разтвори за рехидратация, билкови чайове, съветва д-р Делиева. Количеството е според възрастта, но малко повече от обичайното, тъй като много течности се губят с диарията, повръщането и повишената температура.

Децата масово се връщат от море със стомашни вируси, ето какво помага

Какво да носим в пътната аптечка

Най-необходимите медикаменти при пътуване с малки деца са разтвор за рехидратация, препарати срещу повръщане, диария и температура. Добре е да се консултираме с личния лекар преди тръгване за конкретните продукти. По-важното от точното лекарство е родителите да запазят спокойствие, да осигурят покой на детето, подходяща храна според възрастта и предпочитанията му, посочва педиатърът. Подходяща храна са препечени филии хляб, обикновени солети, бисквити, печен или варен картоф, ориз или безлактозно мляко. Основното е да наблюдавате детето, обобщава лекарката от Втора клиника по инфекциозни болести на ВМА.

Добрата новина е, че “летният грип” идва бързо, но и сравнително бързо си отива. „Лечението е симптоматично и насочено към овладяване на дехидратацията. При по-леките и умерени форми, при правилно оводняване и диетичен режим, заболяването се преодолява за 24 – 48 часа. Повечето вирусни инфекции имат обикновено благоприятен ход и самоограничаващ се характер и преминават за 3-5 дни, независимо от сезона“, успокоява д-р Делиева.

Джинджифил срещу повръщане и възпаления

Тичайте на лекар при упорито повръщане

Как да разпознаем, че инфекцията се задълбочава и трябва да потърсим лекарска помощ? Ориентир са някои оплаквания:

  • изхожданията с диария са над 7-8 за денонощие;
  • повръщане над 7-8 пъти за 24 часа;
  • температурата е над 38 градуса и не се повлиява от лекарства;
  • силно главоболие;
  • изразена отпадналост;
  • детето не проявява интерес към игра;
  • не иска да пие течности;
  • устните му са сухи и напукани;
  • езикът е сух,  отделяне на урина е намалено.

В тези случаи незабавно потърсете лекар, като може да се отиде направо и в най-близкия спешен център за евентуална хоспитализация. Там бързо ще овладеят състоянието в рамките на няколко дни. Тези инфекции обаче не бива да бъдат подценявани, в редки случаи, въпреки своевременното лечение, биха могли да доведат до трайни увреждания на различни органи и системи, споделя д-р Делиева.

Трудно ли е да опазим децата от вируси през лятото

Може ли да е COVID-19?

Симптоми като хрема, зачервено гърло, разстройство или висока температура са характерни и за новите варианти на коронавируса, които в по-голяма степен засягат децата. Ако има основание да се мисли за COVID-19, най-правилното решение е да се направи тест.

Дали симптомите са от храната

В горещините има риск и от консумация на развалена храна, която може да причини токсоинфекция. Понякога е трудно да се определи дали първопричината за стомашните неволи е храната, нужни са бавни и скъпи изследвания. Не е нужно обаче да се чакат те, тъй като лечението, рискът от обезводняване и усложнения са сходни с тези, предизвикани от летните вируси. В практиката понякога не може да се разграничат съвсем точно, но поведението и при двата вида инфекции е идентично, пояснява д-р Делиева от  ВМА.

Подобно на ентеровирусите и другите микроби, хигиената е ключова за предпазването. Когато ядете на плажа, не пропускайте миенето на ръцете, огледайте се дали има мухи наоколо, бъдете придирчиви по отношение на прясната храна! Ако сами приготвяте нещо за хапване през лятото у дома или в квартирата, не го оставяйте над 3 часа извън хладилника. Това значително ще намали вероятността от хранително отряване. 

Как става заразяването с хепатит?

 

Не забравяйте за хепатит А

Покрай пандемията по-рядко се споменава за другите традиционни летни вируси. Хепатит А се нарича още „Болестта на мръсните ръце“. Разпространението му се засилва в горещите месеци. При децата обикновено протича леко, но може да предизвика епидемичен взрив, да се заразят повече хора от контактните лица, предупреждава специалистът от Втора клиника по инфекциозни болести на ВМА.

Източник: Пресцентър на ВМА

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -