събота, 24 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюТрудно ли е да опазим децата от вируси през лятото

Трудно ли е да опазим децата от вируси през лятото

Коронавирусът е в центъра на вниманието на всички, но през пролетно-летните месеци в обръщение са и други вируси. Възможна ли е мисията здраво дете и как най-добре родителите на пазят малките от зараза, без да изпадат в крайности? Д-р Любен Попов, един от най-опитните детски УНГ специалисти у нас и началник на Детско отделение към Клиника по УНГ в ИСУЛ, дава съвети какво може да се направи, за да предпазим палавите малчугани от инфекция по време на почивка или в детската градина.  Може да запишете час за преглед при д-р Попов на тел. 0889 311 550.

Д-р Попов, децата постепенно се връщат в детските градини. Трудно ли е и какво могат да направят родителите, за да ги предпазят от коронавирус, а и от други инфекции?

При малките деца е по-сложно, защото те не могат да носят маски вътре в групите, нито да спазват отстояние от другите. Родителите не могат да направят кой знае какво за предпазване в детските колективи. Най-важното е да учат децата на добра лична хигиена – да си мият често ръцете след тоалетна и преди ядене.

Извън градината или яслата да вземат обичайните мерки за закаляване и добър имунитет – детето да играе повече на чист въздух, да се движи и спи достатъчно, да се храни балансирано.

Възможно е да се правят промивки на нослето с физиологичен разтвор, когато се прибере от игра навън, но не е задължително. По-важно е да се избягва контакт с видимо болни деца на площадките. Все пак родителите не бива да изпадат в крайности. Малките деца пипат пясъка, играчките, цапат се. Не може през пет минути да им бършат ръцете с дезинфектант.

Може ли да се каже, че опасността от новия коронавирус отминава? Върви ли той към изчезване?

Засега тенденцията е оптимистична, но не бива прекалено да се самоуспокояваме. Ако спрем да спазваме хигиенните и други мерки, случаите може пак да се увеличат.

През лятото повечето хора отиват на почивка. Как да пазим децата от инфекция при пътуване?

Препоръките са свързани с общите правила за хигиена. За съжаление, тя не зависи напълно от нас, отговорността е споделена между хората, които предлагат хотелско настаняване,поддържат съоръженията, и гостуващите. Съветвам да се обръща повече внимание може да се обръща на повърхностите – дръжки на врати, плотове, маси. Ако се страхуват, хората може да си носят спрей с дезинфектант и да пръскат тези места.

Кои са пролетно летните вируси, инфекции, актуални сега?

Повечето вируси попадат преди всичко през носоглътката, но има и някои контактни причинители, например инфекции, пренасяни от кърлежи като марсилска треска и лаймска болест. След всяка игра, особено сред природа, в парка, родителите да преглеждат внимателно децата за кърлежи или следи от ухапвания. Когато играят в тревата, нека са добре обути и с дълги панталони по възможност.

Иначе има няколко огнища на варицела, скарлатината винаги е актуална този сезон. В тези пролетно-летни месеци се среща често респираторно-сцинтиалния вирус (RSV), който засяга предимно малките до 2 г. Постепенно ще започнат и стомашните вируси. Профилактиката на всички тях е свързана на първо място с личната хигиена – предават се по орално-фекален път.

Има ли риск в морската вода да попаднат вируси и така да се заразим?

Зависи от конкретното място. Със сигурност е добре да спазваме известна дистанция и на плажовете, и във водата. Има чисти плажове и други, които не са толкова поддържани. Морската вода по принцип е безопасна, но зависи какво се излива в нея наблизо. При басейните – ако се спазват предписанията и се пречистват, няма проблем. По-голям проблем са минералните басейни, те не могат да се обезопасяват и дезинфекцират по традиционните начини.

Повечето вируси започват със зачервено гърло. Как майките да се ориентират, кога става сериозно?

При децата най-важният ориентир е дали детето е в състояние да приема течности, които са адекватни за възрастта и килограмите. Твърдите храни може да се намалят за няколко дни, но ако не приема течности, започва обезводняване, което крие рискове. Колкото по-малко е детето, толкова по-опасна е дехидратацията.

Важно е общото състояние – дали малкото поддържа висока температура, която трудно се сваля, дали има халюцинации от треската. Ако е така, трябва бързо да се посети спешното.

Кои лекарства без рецепта може да се приемат при по-леки неразположения?

Обезболяването е най-важно. С най-слаб ефект е парацетамолът, със среден ефект е ибупрофенът. Аналгинът е най-силен, но той не би трябвало да се продава без рецепта.
Има природни средства – чай от салвия с мед, лимон, чай от мащерка или лайка на приятна стайна температура. Има препарати и за гаргара, но не са подходящи при малки деца.

Обезболяващите са лесно достъпни. На пазара има около 30 производителя на различни спрейове за гърло, те са без рецепта, изборът е субективен – според вида и вкуса. Обикновено не се налага да се ползват много дълго. Ако е за 3-4 дни до седмица, не е проблем.

Кога да заведем детето на лекар при възпалено гърло и какво може да е лечението?

При болки в гърлото не е нужно да се ходи веднага. Ако симптомите се засилват, температурата се овладява все по-трудно и детето не приема достатъчно течности, е добре да се иде на лекар. Нека майката наблюдава детето за 24 часа, това ще я ориентира. Често ме питат, кога се дава антибиотик.

Антибиотикът е противобактериално средство, а повечето случаи на зачервено гърло са причинени от вируси. В началото той е контрапродуктивен. Дава се за бактериални инфекции и за справяне с усложненията. Има един антибиотик, който действа на вирусите, но никъде в света няма практика той да се дава като противовирусно средство.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -