петък, 2 юни, 2023
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеОтит след къпане при деца - болката е водещ симптом

Отит след къпане при деца – болката е водещ симптом

Възпаление на ухото – отит, може да се получи при децата и след игра във водата. Тази диагноза се нарича морски отит, макар че се свързва не само с морето, но и с други плажове – басейни, язовири, реки, казва д-р Любен Попов, детски УНГ специалист. Това е един от най-често срещаните оплаквания, с които децата посещават кабинета му през лятото. Д-р Попов е детски УНГ лекар с дългогодишен опит. Бил е началник на детското УНГ отделение в ИСУЛ.  

Симптомите на морския отит са ясни:

При морския отит става дума за възпаление на кожата на външния слухов канал (външното ухо). Микробите успяват да проникнат през микроскопични наранявания и да причинят инфекция. Проблемът е по-скоро кожен, но тъй като се развива в ухото, децата попадат при УНГ специалист. 

Какво се случва в ухото

плуване басейн мореМалка раничка, одраскване или дори микроскопични наранявания от прекалено агресивно почистване на ушите отварят вратата за различни микроби. Обикновено причинителите на морския отит са няколко в комбинация. Проблемът по-рядко се получава след къпане в морето, а по-често след посещение на басейн, язовир, казва д-р Попов. Морските води са рискови, само ако наблизо се излива отходен канал. 

Другото важно условие е, да внимаваме за малки ранички. Д-р Попов по принцип не съветва родителите да използват клечки за уши при малките. Малко по-агресивното чистене с тях може да нарани нежната детска кожа в слуховия канал.

От морски отит страдат деца на всяка възраст, но все пак тези, които влизат във водата – обикновено над 1 г. В повечето случаи е засегнато само едното ухо, понякога може да се получи и двустранно. Не е трудно да се постави диагнозата. “След като огледам ушния канал и чуя оплакванията на пациента, обикновено вече съм наясно какъв е проблемът. На засегнатото място ясно се виждат оток и зачервяване на кожата. Сравнително рядко се налага да правим допълнителни изследвания, обикновено ако в ухото има гноен секрет” . Няма време да чакаме резултатите от микробиологичното изследване, за да назначим лечение, обяснява д-р Попов. Това е, защото този отит е много болезнен и не може да се чака. 

Как да използваме правилно клечките за уши?

Мехлеми или антибиотик са част от лечението на отита

Първата задача е да се овладее локално възпалението в слуховия канал. Това става с успокояващи мехлеми, които се мажат на засегнатото място. Може да се дадат и болкоуспокояващи лекарства. Друга мярка е болното ухо да се пази от вода поне докато продължава терапията – това е около 10-14 дни. 

Антибиотик през устата също може да допълни лечението, ако лекарят прецени и го назначи. Съображенията са свързани с вида на причинителя на инфекцията. Понякога антибиотикът може дори да създаде допълнителни проблеми, например ако възпалението е заради гъбички. Антибиотикът само ще ускори размножаването им. Дали са гъбички или друго се познава сравнително лесно по клиничната картина.

Самолечението не се препоръчва, защото само адекватната терапия предотвратява усложненията. Добре е да се потърси детски УНГ специалист още при първото оплакване за болка в ухото, за да не се усложни инфекцията. Морските отити трябва да се лекуват правилно, защото не е изключено да хронифицират. Има риск възпалението да стане кожна екзема за цял живот. Тогава всяко ходене на море и басейн ще приключва с болка в ухото и лечението ще се повтаря безброй пъти. 

Откъде е упоритият сърбеж в ухото?

Как да пазим децата от морски отит

децата на плажа - как да ги пазимБез да е нарушена целостта на кожата в ушния канал по-рядко се получава, там е нормално да влезе вода. Все пак е добре след къпане в басейн, море или язовир да изтръскаме ушите от водата. Ако детето е по-голямо и разбира, може да скача на един крак с наклонена настрани към него глава. Помага и внимателно подсушаване на ушната мида с хладка струя въздух от сешоара. Използването на клечки за уши да става само за видими с просто око замърсявания. Прекаленото отстраняване на ушната кал не носи ползи, защото тя има защитна роля. Освен това клечките може да предизвикат онези микроскопични наранявания, чрез които се получава морският отит.

Внимателно избирайте местата за плажуване. Съвременните системи за филтриране и почистване на басейните гарантират висока степен на защита от инфекции, но има и остарели басейни, където водата само се хлорира. Част от микроорганизмите обаче са резистентни на всякакви видове почистващи средства. Съветът към родителите е да бъдат бдителни и ако водата видимо не е чиста или има странна миризма, да не оставят децата да играят там. През лятото децата са във ваканция, ходят на село и се къпят в микроязовири, които не се пречистват. Там може да има застояла вода. 

По текста работи Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -