петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниОперират с робот вече и рак на белия дроб

Оперират с робот вече и рак на белия дроб

За първи път у нас робот-асистирани гръдни хирургични интервенции извършиха гръдните хирурзи в болница „Токуда“. Доц. Цветан Минчев, началник на Отделението по гръдна хирургия и неговия екип направиха три лобектомии на пациентки със злокачествени образувания – недребноклетъчен карцином на белия дроб. И трите пациентки се чувстват добре и се възстановяват след извършените операции.

Досега роботизираната хирургия се ползваше основно за гинекологични операции и за някои други индикации като рак на простатата или тумори на бъбрека. С натрупването на опит у българските лекари и напредъка на технологията обаче приложението на „Да Винчи“ се разширява. За съжаление НЗОК покрива само някои индикации, а за повечето пациентите трябва да плащат сами, въпреки огромните предимства.

За какви операции се използва робота „Да Винчи“

роботизирана хирургия - оберация с минимални разрези

Първата програма за роботизирана гръдна хирургия в болница Токуда и в България стартира след като доц. Минчев и д-р Антон Ангелов преминаха обучителния и сертификационен процес за работа с хирургичния робот „Да Винчи“.

Сертификацията се проведе в един от най-реномираните обучителни центрове за роботизирана хирургия в Атланта, в родината на робота – САЩ. Доц. Минчев и екипът гръдни хирурзи са единствените, които извършват роботизирана гръдна хирургия в България и региона.

С въвеждането й „Токуда“ се превръща в единствената болница в страната, в която се извършват „Да Винчи“ операции в 4 хирургични области – урология, гинекология, коремна и гръдна хирургия.

Робот-асистираната хирургия с „Да Винчи“ позволява по-голяма прецизност при изпълнение на операцията от хирурга, благодарение на по-добро зрително поле и многократно по-добра гъвкавост на инструментите вътре в тялото на пациента, в сравнение с отворена или видеоасистирана операция. За пациента това означава по-голяма сигурност, по-бързо възстановяване, по-малко болка и усложнения, особено при онкологични заболявания и сложна хирургия за отстраняване на засегнати от тумори органи и тъкани.

Роботизирана коремна хирургия тръгна в Аджъбадем Сити Клиник

Травмата е минимална

операция с робот Да ВинчиОтворените операции в гръдната хирургия се извършват с големи разрези на гръдната стена, с разширяване на ребрата, за да може хирургът да достигне до мястото, върху което трябва да работи. Това означава значителна оперативна травма за пациента. В отделението по Гръдна хирургия отдавна се прилагат видеоасистирани торакоскопски операции, а въвеждането на роботизирана хирургия е още една стъпка напред в минимално инвазивните и ниско травматични интервенции.

С помощта само на няколко малки разреза между ребрата, с компютърна прецизност и изчистени от потрепвания движения на инструментите, хирургията със системата „Да Винчи“ позволява по-кратък болничен престой и период за възстановяване на пациента, по-малко следоперативна болка и възможност за по-бързо преминаване към следващите етапи в лечението, ако предстоят такива.

Видовете операции, които ще могат да бъдат извършвани с помощта на робота „Да Винчи“, включват хирургия при онкологични заболявания на белия дроб – изрязване на част от белия дроб (белодробна резекция), премахване на един от лобовете на белия дроб (лобектомия) или на един от двата бели дроба (пулмонектомия), както и хирургия при заболявания на медиастинума – тумори, кисти и др., премахване на тимусна жлеза, операции на хранопровода и др.

По текста работи Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -