сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниУникално: Оперираха едновременно сърце и рак на дебело черво!

Уникално: Оперираха едновременно сърце и рак на дебело черво!

Аневризма на коремната аорта и тумор на дебелото черво бяха оперирани едновременно в УМБАЛ “ Света Екатерина“, съобщават от лечебното заведение.  В уникалната операция на сърдечно-съдов проблем и туморно образувание са участвали екипите на проф. Генчо Начев и на проф. Никола Владов от ВМА.

Пациентът на 73-годишна възраст постъпил по спешност в УМБАЛ „Св. Екатерина“. Установена е значима аневризма на коремната аорта с размери 10/8.5 см и данни от комптърно-томографско изследване за изтъняване на стената и непосредствена заплаха от руптуриране (спукване). При извършената коронарография се установява и триклонова коронарна болест на сърцето, показана за хирургично лечение. От направената колоноскопия се установява туморен процес на границата колон-сигма с хистологични данни от биопсията за злокачественост. На разширен лекарски консилиум се взема решение на един етап (едномоментно) да се оперират аневризмата и тумора, а на втори етап да се извърши хирургичната реваскуларизация на сърцето.

Аневризма – видове, симптоми и лечение

проф. Никола Владов операцияОперацията с продължителност шест часа е извършена от смесен екип – сърдечно-съдов, под ръководството на директора на УМБАЛ „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев, и коремен, ръководен от проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробно-панкреатична и трансплантационна хирургия във ВМА.
Аневризмата е премахната успешно и заместена с протеза, а след отстраняване на тумора чревният пасаж е възстановен по естествен път. Болният на втория ден след операцията е изведен от реанимацията, раздвижен и с възстановен чревен пасаж. На втори етап на лечението след месец ще се извърши аортно-коронарен байпас по повод диагностицираните стеснения на коронарните съдове.

„Принципно би трябвало да се започне със сърцето, но имаше голям риск от разпространение на злокачественото образование. Ако бяхме се заели първо с тумора, щеше да има сраствания, които са опасни за сърцето. Затова решихме, че едновременна операция е най-доброто.“ Това коментира проф. Генчо Начев пред БНТ.

Нашата здравна система обаче не е организирана така, че подобни смесени екипи да работят по подразбиране. По правилата на гост-екипа от ВМА не се полага заплащане, тъй като НЗОК може да се изплати само една от клиничните пътеки. В случая това е сърдечната, тъй като пациентът е лекуван в болница „Св. Екатерина“.

Проф. Никола Владов, началник на Клиниката по чернодробна и панкреатична хирургия във ВМА, коментира ситуацията так: „Едновременните операции не са регламентирани, а модерният подход е комплексното лечение. Това трябва да се регламентира, защото болниците остават ощетени.“ Все пак проф. Начев е направил извънредно запитване до директора на касата д-р Дечо Дечев и е получил обещание да се заплати и втората пътека на ВМА.

По текста работи Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -