четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноСамолечението на диарията с газирано е вредно за червата

Самолечението на диарията с газирано е вредно за червата

В топлото време чревните инфекции не са рядкост, а много хора се опитват първо сами да се справят със ситуацията, лекувайки се у дома. Те обаче допускат груба грешка, ако се лекуват с дегазирана кока-кола или спрайт, а също и с медикаменти, които парализират перисталтиката на червата при чревни инфекции, заяви началникът на инфекциозна клиника в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив проф. Марияна Стойчева. Това може да има фатални последици.

Високото съдържание на захар влошава състоянието при разстройство

В лечебното заведение зачестяват случаите на пациенти, които постъпват с усложнения след „терапия“ с безалкохолни. Пристигат силно обезводнени и веднага лягат на системи, защото нито разстройството, нито повръщането им са спрели от напитките, обясни лекарката. Причината е високото съдържание на захар, която влошава състоянието на пациентите. Некомпетентните съвети се разпространяват по интернет и изключително много хора ги четат и им вярват, възмути се проф. Стойчева. Според нея най-лошото е, че рецептата се прилага и на деца, които след 3-4 повръщания колабират от обезводняването.

Фатално завършило преди 2 години лечението на 75-годишна пловдивчанка с медикаменти, които спират диарията, парализирайки червата. Имам предвид препарати като имодиум и лопедиум, които масово се приемат при разстройство, поясни инфекционистката. Приемът им осигурява отлични условия от червата в организма да се всмучат бактериите, вирусите и токсините, които биха могли да причинят сепсис.

Повечето пациенти не спират лекарствата, след като изпият по 2-3 капсули. Щом виждат, че самолечението не им помага, трябва да се обърнат към доктор, но вместо това някои болни изпиват цели опаковки. Починалата възрастна жена била приета в болницата, едва след като погълнала третия блистер. В клиниката развила за часове паралитичен илиус /б.а.-сплитане на червата/, който станал причина за смъртта й.

Тази година заради необичайно ранното повишение на температурите – над 30 градуса през май, чревните инфекции с диариен синдром изпратиха доста хора на системи в болниците. Проблемът при голяма част от пациентите е, че в продължение на 4-5 дни се лекуват сами със съвети от близки и съседи или по интернет. След това постъпват с висока температура, силно обезводнени и колабирали кръвоносни съдове.

Свързани теми: Пауза от поне 2 часа между антибиотика и пробиотика

Какви са причините за хроничната дисбактериоза?

Чесънът 100 пъти по-мощен от антибиотици

Моркови и целина неутрализират токсини в храната

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -