Самолечението на диарията с газирано е вредно за червата

PRINT

В топлото време чревните инфекции не са рядкост, а много хора се опитват първо сами да се справят със ситуацията, лекувайки се у дома. Те обаче допускат груба грешка, ако се лекуват с дегазирана кока-кола или спрайт, а също и с медикаменти, които парализират перисталтиката на червата при чревни инфекции, заяви началникът на инфекциозна клиника в Университетска болница „Св. Георги“ в Пловдив проф. Марияна Стойчева. Това може да има фатални последици.

Високото съдържание на захар влошава състоянието при разстройство

В лечебното заведение зачестяват случаите на пациенти, които постъпват с усложнения след „терапия“ с безалкохолни. Пристигат силно обезводнени и веднага лягат на системи, защото нито разстройството, нито повръщането им са спрели от напитките, обясни лекарката. Причината е високото съдържание на захар, която влошава състоянието на пациентите. Некомпетентните съвети се разпространяват по интернет и изключително много хора ги четат и им вярват, възмути се проф. Стойчева. Според нея най-лошото е, че рецептата се прилага и на деца, които след 3-4 повръщания колабират от обезводняването.

Фатално завършило преди 2 години лечението на 75-годишна пловдивчанка с медикаменти, които спират диарията, парализирайки червата. Имам предвид препарати като имодиум и лопедиум, които масово се приемат при разстройство, поясни инфекционистката. Приемът им осигурява отлични условия от червата в организма да се всмучат бактериите, вирусите и токсините, които биха могли да причинят сепсис.

Повечето пациенти не спират лекарствата, след като изпият по 2-3 капсули. Щом виждат, че самолечението не им помага, трябва да се обърнат към доктор, но вместо това някои болни изпиват цели опаковки. Починалата възрастна жена била приета в болницата, едва след като погълнала третия блистер. В клиниката развила за часове паралитичен илиус /б.а.-сплитане на червата/, който станал причина за смъртта й.

Тази година заради необичайно ранното повишение на температурите – над 30 градуса през май, чревните инфекции с диариен синдром изпратиха доста хора на системи в болниците. Проблемът при голяма част от пациентите е, че в продължение на 4-5 дни се лекуват сами със съвети от близки и съседи или по интернет. След това постъпват с висока температура, силно обезводнени и колабирали кръвоносни съдове.

Свързани теми: Пауза от поне 2 часа между антибиотика и пробиотика

Какви са причините за хроничната дисбактериоза?

Чесънът 100 пъти по-мощен от антибиотици

Моркови и целина неутрализират токсини в храната

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

[Общо: 4    Средно: 2.3/5]
Самолечението на диарията с газирано е вредно за червата беше последно модифицирана от: март 16th, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *