четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКое разхлажда повече в жегата - топло или студено?

Кое разхлажда повече в жегата – топло или студено?

Много се спори кое разхлажда по-добре в горещините – студеното или горещото. И двата вида напитки си имат своите почитатели. Експертите също имат свое мнение. Не съветвам хората да пият в жегите ледени или прекалено топли напитки, казва д-р Матиас Ридл, специалист по хранене и вътрешни болести от Хамбург, цитиран от „Апотекен Умшау“.

Студеното наистина действа освежаващо в първия момент. След това обаче повечето хората се потят дори по-интензивно. Ефектът вероятно се дължи на това, че тялото се опитва да балансира ниските температури на напитките, за да поддържа постоянна телесна температура. Отначало съдовете се стесняват, след това обаче се разширяват и човек започва да се поти.

Същото се случва и когато пием горещо кафе. Организмът се стреми да отдаде топлината, съдовете се разширяват и по челото ни веднага избиват капки пот. И в двата случая губим по-интензивно течности и следователно, ще ожаднеем по-бързо.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Потенето е климатикът на тялото, можем да го регулираме 
Трябва ли да пием по 3 л течности дневно? 
Оцет и сода – изпитани домашни средства срещу потенето 
Хормонални и неврологични причини често са причина за свръхпотенето 

Съветът на д-р Ридл е да пием хладки напитки. Те са най-близо до температурата на тялото. Това означава да пием водата на стайна температура или дори леко затоплена в чантата от слънцето, дори това да не ни е особено вкусно. Още по-важно е в горещите дни по принцип да пием достатъчно, все едно с каква температура ще са течностите.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -