понеделник, 27 март, 2023
- Реклама -
НачалоЛюбопитноИзвадиха от окото на жена 10-сантиметров червей

Извадиха от окото на жена 10-сантиметров червей

60-годишна жена отиде на лекар във Велико Търново с оплакване от силна болка в окото. Оказа се, че там се е заселил 10-сантиметров паразит. За случая съобщи Нова телевизия. Д-р Емил Николов бил удивен от видяното. Той извършил уникална операция, която спасила зрението на възрастната пациентка от Лясковец. Паразитът е вид червей, който се среща при кучета, но изключително рядко може да се прехвърли при човека.

Д-р Николов разказва, че започнал рутинна интервенция, без да предполага какво го очаква. В първия момент помислил, че в окото на жената е попаднал конец. След изваждането се установи, че това е един червей, дълъг около 10 см. Веднага го разгледах под микроскоп, разказва д-р Емил Николов. Той бил изключително впечатлен от находката, тъй като досега в България не е регистриран подобен случай.

„Удивлението ми беше голямо, защото в практиката на българските офталмолози в последните няколко десетки години отсъства опит за данни за такива случаи. Направих веднага справка в литературата, установи се, че колеги от Германия в Мюнхенския университет през 2011 г. са установили подобен нематод, около 10 см, подобен червей“, обясни д-р Николов. Тогава жената се сдобила с паразита при пътуване до Шри Ланка. Лекарят е категоричен е, че няма опасност от зараза за близки и колеги на пациентката му.

Паразитът в окото на жената е разпространен предимно в Южна и Централна Африка. „Най-вероятно се касае за паразит от рода лоа-лоа, за който типичната локация е Централна и Западна Африка. Жената работи в шивашка фабрика, където се внасят платове от най-различни екзотични дестинации. При съвременните комуникации с тези огромни корабни-контейнери, може да се внасят мухи и комари и това може да попадне“, обясни лекарят. Д-р Николов заяви, че вече е подал информация и материал за морфологичен анализ в Националния институт по заразни и паразитни болести. Жената е идвала на профилактичен преглед и състоянието ѝ е добро.По думите му тя е била спасена от пълна загуба на зрение.

Източник: Нова тв

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -