вторник, 16 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеИнфарктът при мъжете се различава много от този при жените

Инфарктът при мъжете се различава много от този при жените

Повечето хора смятат, че мъжете страдат по-често от инфаркт. Може и да е така, но според статистиката в много страни заболяването е по-смъртоносно за нежния пл. От хората, които умират поради инфаркт, 53% са жени и 43% мъже. При жените пристъпът възниква най-често след запушване на коронарните съдове, при мъжете – след запушване на основните артерии, съобщава в. „Росиийская газета“.

Женското сърце е по-различно от мъжкото

болница настаняванеЖенското сърце се различава значително от мъжкото – то е по-малко и се съкращава по-често. Освен това съдържа повече мастна тъкан. Сърцето на жената се адаптира по-добре към влияния на околната среда и по-лесно понася стреса. Ето защо във възрастта под 50 години организмът успява да компенсира много добре натоварванията на сърцето. Ситуацията обаче се променя по време и след менопауза.

Половият хормон естроген, образуван в организма на жената, допринася за повишаване на нивото на „добрия“ холестерол, като по този начин се защитават коронарните съдове. След менопаузата жените губят това предимство. Смъртността от първи инфаркт при жените е 40 процента. При това пристъпът се разпознава по-трудно, защото симптомите са различни. Инфарктът при мъжете обикновено е придружено от остра болка в гърдите, излъчваща се към ръката, челюстта и шията. При жените по-рядко има болка.

Учени от Канада пък установиха в проучване, че грешната диагноза при инфаркт се среща много по-често при жените. Понякога околните го бъркали с нервна криза! Това създава по-висок риск от фатален изход при тях заради неправилното тълкуване на симптомите.

Рискът от инфаркт може да бъде намален

Водещият руски сърдечен хирург Лео Бокерия смята, че рискът от инфаркт при жените може да бъде значително намален. Решението се крие в осъзнаването на стресовите фактори и тяхното елиминиране. „Ако преди менопаузата жената не е забелязвала някои стресови ситуации, след хормоналните промени в организма те се превръщат в сериозен проблем. Хипертонията при нежния пол се появява най-често в критическата възраст“, казва той. Според други специалисти неправилното хранене също допринася за повишаване на риска от инфаркт.

Всяка година болестите на сърдечно-съдовата система убиват в Русия около 1,3 милиона души. Наблюдава се „подмладяване“ на инфаркта на миокарда както при мъжете, така и при жените. Инфарктът може да покоси хора на 30 г., дори на 20-25 години. Среща се и при деца на 5-7 години.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -