четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеДиета за високо кръвно с двоен ефект - пази и бъбреците

Диета за високо кръвно с двоен ефект – пази и бъбреците

DASH е диета за високо кръвно, разработена предимно за предотвратяване и лечение на хипертония, има и още един положителен ефект. Тя намалява вероятността от развитие на хронично бъбречно заболяване. Това установиха учени от института „Джонс Хопкинс“, съобщава специализираното издание MedicalDaily.. Диетата включва зеленчуци, плодове, млечни продукти с ниско съдържание на мазнини диета. При нея менюто е с ниско съдържание на мазнини, ядки, бобови и зърнени храни. При DASH се ограничават приема на червени и преработени меса, сладки напитки, както и натрий (главно от солта).

Четете тук още съвети за хранене при високо кръвно.

Преди да стигнат до извода за ефекта върху бъбреците, учените анализирали данните на 15 792 доброволци на средна възраст. Проучването показало, че за хората, чието хранене било най-далече от правилата на диетата DASH, рискът от бъбречно заболяване бил 16% по-високи от тези, които спазвали здравословните принципи на хранене. Ако човекът хапвал редовно червени и преработени меса, вероятността от хронично бъбречно заболяване скачала с 22%. Затова пък честата консумация на ядки и боб, рискът от болест на бъбреците пада с 9%.

По принцип високото кръвно се свързва с появата на хронични бъбречни заболявания. Затова експертите смятат, че понижавайки кръвното налягане, DASH пази и отделителната система. Заради продуктите, включени в нея, като плодове и зеленчуци, тя не позволява да се повиши киселинността на тъканите в тялото. Има проучвания, според които прекаляването с храни, които водят до повишена киселинност като месо и сирене, може да допринесе за бъбречна недостатъчност при хора, които са предразположени към такива заболявания.

Свързани публикации

1 коментар

  1. Прекомерната употреба на алкохол има неблагоприятно влияние върху кръвоносните съдове и кръвното налягане. В малки количества може да понижи кръвното налягане с 2-4 мм живачен стълб, но този ефект се губи при приема на по-голямо количество. Ако по принцип не пиете алкохол, не бива да го употребявате като средство за понижаване на кръвното налягане. Рисковете от употребата на алкохол, многократно надвишават потенциалните ползи. Освен това, алкохолът може да намали ефикасността на лекарствата за високо кръвно налягане.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -