четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниМикро чип революционизира лечението на рака

Микро чип революционизира лечението на рака

Микрочип, който се разработва от учени в Дрезден, Германия, може да революционизира лечението на рака. Миниатюрното устройство ще „шпионира“ действията на раковите клетки, като така помага да се избере най-подходящото за конкретния пациент лечение. Може да спомогне за разработване на нови видове имунотерапия при рак. Усилията на д-р Лариса Барабан, физик в Helmholtz-Zentrum Dresden-Rossendorf (HZDR) , Германия, се финансират от Европейския съвет за научни изследвания (ERC).

Как възникват раковите клетки

Приблизително 30 000 души умират всеки ден от рак по света, въпреки напредъка на медицината и създаването на нови противотуморни терапии в последните години. Най-много надежди се възлагат на имунотерапията, т.е. на подпомагането на собствената имунна система да разпознае и пребори рака.

Мутирали клетки, които имат потенциал да се превърнат в ракови, се появяват в организма всеки ден. Нормално имунната система ги разпознава и разгражда навреме. В даден момент обаче те може да успеят да „надхитрят“ отбранителните клетки в организма.

Раковите клетки се делят много бързо и успяват да надхитрят имунната система.

„Ракът намира начин да неутрализира биохимичните сигнали, които биха помогнали на имунната система да го разпознае. Той инициира итеративни цикли и изгражда контроли за обратна връзка, за да създаде имуносупресивна среда“, обяснява д-р Барабан.

Туморни маркери и генетични изследвания за избора на терапия

В момента онколозите избират терапия на базата на изследвания на туморни маркери и някои генетични характеристики на тумора. Тази информация обаче невинаги е достатъчно подробна и насочваща.

Точно тук помага разработваният в Дрезден микрочип. Устройството събира информация за действията на раковите клетки, да върши „шпионска дейност“. Получената информация ще даде на медиците нов поглед върху хода на заболяването при конкретния пациент и ще помогне онколозите да назначат при него такова лечение, което ще бъде максимално ефективно.

Защо имуноонкологията не може да се приложи при всеки болен от рак

Имуноонкологията, която е насочена към стимулиране на имунната система, така че да може да разпознава и да се бори с раковите клетки, се счита за истинска революция в терапията. Въпреки това тя не се назначава на всеки пациент, тъй като има известни рискове. Активирането на имунната система може да доведе до тежки автоимунни реакции, които понякога водят до смърт.

Ето защо най-важните въпроси, които си задават клиничните практикуващи е:

  • Може ли пациентът да се лекува с имунотерапия? 
  • Как се предпазва туморът? 
  • Каква имунотерапия трябва да се използва?

Към момента няма технология, която да прави високочувствителен анализ на имунитета срещу рак и да помогне за планиране на прецизна терапевтична стратегия.

ImmunoChip шпионира раковите клетки и събира информация за техните сигнали

Микрочипът на д-р Лариса Барабан събира дигитална информация за раковите клетки.

Сега д-р Барабан  разработва платформа, наречена „ImmunoChip“, която изучава и описва елементите на цикъла рак-имунитет. За да дигитализира свойствата на тумора, тя допълва методите за изследване на рака с нано сензорна технология. Сензорите могат много селективно да преобразуват зарядите, свързани с биомолекулите, в ток или електрическо напрежение и след това да ги предават за анализ.

Информацията за имуносупресивната активност на раковата микросреда, имунните контролни точки, Т клетките и ефективността на имунотерапията се събира в съответни модели на данни. 

Д-р Барабан е убедена, че нейният нано чип ще помогне за точните отговори на тези въпроси, следователно ще доведе до персонализирани имунотерапии. В резултат резултатите от лечението ще бъдат по-добри и в крайна сметка ще бъде спасен животът на повече пациенти.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -