вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаМедицинските изделия и помощни средства у нас са с лошо качество

Медицинските изделия и помощни средства у нас са с лошо качество

Хората с увреждания срещат сериозни затруднения, ако трябва да получат и да разчитат на медицински изделия, помощни средства и съоръжения, които са по здравна каса. За този проблем сигнализира омбудсманът Диана Ковачева. Тя изпрати писмо до здравния министър и медиите, в което обръща внимание, че пределната стойност, която се отпуска за закупуването на теми изделия не е актуализирана над 10 г. Така проходилки, патерици и други помощни средства са с много лошо качество, тъй като това е, което може да се купи с предвидените средства.

Според Ковачева прекалено ниският размер на финансирането за закупуване на нови и подходящи медицински изделия, което се осигурява от държавата, както и липсата на въведени механизми за адекватното й актуализиране, на практика нарушават правата на хората с увреждания.

Още по-притеснително е качеството на медицинските изделия, помощните средства и съоръжения, особено ако се вземат предвид последните месеци. Асоциацията на производителите и търговците с медицински изделия и помощни средства е изпратила жалба, че заради неадекватно ниските лимитните стойности на медицинските изделия и увеличаващите се цени на световните борси на различни суровини, през последните 6 месеца се внасят по-евтини и базови медицински изделия, които не отговарят на необходимото качество.

За съжаление хората, които разчитат на държавата за такива помощни средства, обикновено са възрастни хора, чиито единствен доход е пенсията. Някои от инвалидите нямат близки, които биха могли да ги подхомогнат и трябва да се оправят сами в тази сложна ситуация.

В действащия сега ред за предоставяне на медицинските изделия и помощните средства не е предвидено да има представители на хората с увреждания и техните организации в комисиите, които ще подготвят и реализират процедурата по договаряне на стойността, припомня омбудсманът.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -