понеделник, 22 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКога тромбофлебитът може да стане опасен?

Кога тромбофлебитът може да стане опасен?

Симптоми при запушена вена на крака

Тромбофлебитът е заболяване, което обхваща повърхностните вени или както лекарите ги наричат още – подкожни. Когато в тях се образува съсирек (тромб), мястото става твърдо, болезнено и зачервено, казва проф. Андрея Андреев, съдов хирург. Той един от най-опитните съдови специалисти у нас, приема и лекува пациенти в Медицински център „Искър“. Може да запишете час при него на тел. 0877 589040.

Проф. Андрея Андреев, съдов хирург

Отокът на крака не е единственият признак за тромбофлебит. Развива се възпаление на венозната стена, което засяга също и тъканите наоколо. Вената се усеща много твърда, съдовите специалисти го наричат шнуровидно уплътняване, допълва проф. Андреев. Човек чувства сякаш има въже под кожата. Болката може да се усеща отзад на подбедрицата – горната част на прасеца.  

Ако се случва за първи път, пациентите не знаят към какъв лекар да се обърнат. Прегледът трябва да се осъществи от съдов хирург или ангиолог, като личният лекар може да издаде направление за това.

Причините за тромбоза на повърхностните вени

Конкретната причина за възпалението невинаги може да се установи какви точно са те. Най-важната предпоставка или първопричина е свързана с това, че тромбофлебитът се появява на местата по краката, където има разширени вени.  Най-често е засегната голямата подкожна вена на крака – вена сафена магна.

По принцип при тромбофлебита няма намеса на болестетворни причинители – микроорганизми. Поради това не е правилно да се лекува с антибиотици. В по-редки случаи той може да е инфекциозен. Тогава пациентът често развива температура, която насочва терапевта към предположението за инфекция.

Възпаление с тромб на вена сафена магна.

Кога тромбофлебитът е опасен и крие риск от усложнения? 

Основният риск, свързан с тромбофлебита, е възпалението и образуването на тромби да се прехвърлят към дълбоката венозна система. Ако тромб се образува в ингвиналната област, където може да бъде засегната вена сафена магна. Ако там възникне повърхностен тромбофлебит, тромб от него може да достигне дълбоката бедрена вена. Тогава рискът от белодробна емболия нараства сериозно. Затова тромбофлебитът не бива да се подценява и е необходимо незабавно да се потърси консултация при съдов специалист.  

Той може да насочи пациента към оперативно лечение – лигиране на вена сафена магна на мястото, където тя се свързва с дълбоката вена. 

Може ли тромбофлебит да се самоизлекува

В определени случаи наистина е възможно повърхностният тромбофлебит да се самоизлекува, но от друга страна той може и да прогресира. Обикновено прогресира от клапа до клапа или от колатерал до колатерал на вената, която е засегната. Пациентът сам не може да прецени обективно състоянието си, затова трябва да се обърне към опитен специалист по съдови заболявания.

Процесът на самооздравяване протича доста бавно, може да се проточи до няколко месеца. Продължителността на оплакванията зависи пряко от обма на образувалите се тромби. Колкото повече са те, толкова по-дълго траят симптомите на тромбофлебита.

Лечение на тромби – хепарин, противовъзпалителни лекарства и други

На повечето пациенти се дават нестероидни противовъзпалителни средства (парацетамол, ибупрофин и др.). Може да се приложат локално и хепаринови препарати. 

През последните години се смята, че при по-интензивна проява на повърхностния тромбофлебит е необходимо да се изпише инжекционно лечение с нискомолекулярен хепарин.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -