четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни силанти на детски зъби в ИСУЛ

Безплатни силанти на детски зъби в ИСУЛ

До 15 декември в МДЦ „ИСУЛ- Царица Йоанна“ ще се поставят безплатни силанти на зъбите на деца между 5 и 8 годинки. Медико-денталният център към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ е част от националната кампания за зъбна профилактика на най-малките. В нея участват над 500 специалисти по дентална медицина от цялата страна.

За процедурата, която е безплатна,  не е необходимо направление, но е задължително записване на час на тел. 02 94 32 207.

Според проведено национално проучване на 6 години децата в България средно имат по 4 кариеса, на 18 г. – по 6 кариеса. Установено е, че всеки четвърти 18-годишен е с един изваден постоянен зъб. Според същото проучване приблизително 2/3 от децата на 18-годишна възраст имат заболявания на гингивата и пародонта. Това е предпоставка за сериозни зъбни проблеми.

За какво помагат силантите

При пробиването им (около 6-годишна възраст) в първите постоянни зъбки при децата се образуват големи вдлъбнатини, които наричаме фисури. Сами по себе си те не са дефект, а нещо съвсем нормално. Предразполагат обаче към задържане на зъбна плака, която пък води до образуване на кариес. „Степента на минерализация на емайла в тази възраст не е завършена. Кариозният процес се развива изключително бързо и само за няколко години, ако не се вземат мерки, тези зъби силно се разрушават, а нерядко се загубват“, обяснява доц. д-р Виктория Жекова, която е ръководител на Програмата за силанизиране за цяла България.

Какво представляват силантите?

Силантите представляват специален материал, който образува тънък слой върху дълбоките вдлъбнатини на дъвкателните повърхности на зъбките. Те предпазват децата от развиването на кариес като образуват бариера между зъба и бактериите, които водят до този проблем. Важно е за родителите да знаят, че запечатването със силанти трябва да се осъществява до две години след пробива на зъбите. Това е период, през който емайлът „узрява” и достига най-висока степен на минерализация.

„Профилактичното покритие на дълбоките фисури веднага след пробива на тези зъби със силанти снижава повече от два пъти риска от образуването на кариес. Той е голям в тази възраст, тъй като децата все още не са с трайно установени хигиенни навици. Не знаят как правилно да четкат зъбките си“, пояснява специалистът по дентална медицина доц. д-р Жекова, която е управител на Медицинския център към УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ и завежда стоматологичния кабинет към центъра.

Децата в Хасково с най-здрави зъби, най-зле – в София

Интересно наблюдение от цитираното национално проучване е, че съществуват големи разлики в разпространението на зъбния кариес при децата в различните региони на България. Най-висок е относителния дял на децата със здрави временни зъби ( 5-6 годишните) в област Хасково (44.33%) и най-нисък в София-град (9.58%). При 12-годишните, когато вече повечето зъби са постоянни, най-висок е процентът на здравите деца в област Добрич (37.92%). В някои от областите още на 12- годишна възраст, разпространението на зъбния кариес е над 90.00% (например област Смолян, където само 6.25% от малчуганите са без кариес). При 18-годишните отново най-висок е относителният дял на здравите деца в област Хасково (24.17%), а най-нисък в област Смолян (едва 1.66%).

Похапване на сладки и прием на захарни напиткириск за кариес

„От научни изследвания става ясно, че за българските деца най-големият рисков фактор за развитие на зъбен кариес са количеството, честотата и начина на консумация на въглехидратите. При 95% от децата имаме завишена консумацията на въглехидрати. При 80% от тях се използват междинно (между основните хранения) нискомолекулни въглехидрати и подсладени напитки, които създават благоприятни условия за кариес в продължение на часове.

Доказа се, че децата с неправилна въглехидратна консумация имат средно с 3.61 кариеса повече и притежават два пъти по-занемарена устна хигиена. Ако зъбките на тези деца се силанизират навреме, това ще понижи наполовина риска от развитието на кариес.“ В това е убедена доц. д-р Жекова, която наскоро завърши успешно курс по лицева естетика при един от водещите специалисти в Европа в тази област – д-р Моен Матанис (Израел).

Източник: ИСУЛ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -