четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниКовид или грип - кои вируси ще доминират тази есен?

Ковид или грип – кои вируси ще доминират тази есен?

Ковид или грип – кои вируси ще ни разболяват тази есен? Случаите на коронавирус нарастват многократно със захлаждане на времето. През последния месец броят на регистрираните случаи на Covid-19 в България са нараснали 6.5 до 7 пъти. Това уточни главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред бТВ. При всички проби е установен Омикрон и негови подварианти, включително: XBB.x при 13 (36,1%), FY.1.2 при 7(19,4) и при 16(44,4%) други подварианти. Това сочат данните от Националния център па заразни и паразитни болести. Реално броят на заболелите може да е много по-висок, тъй като при по-леко протичане обикновено не се назначават тестове и съответно болният не влиза в статистиката. Лабораторно доказани са само по-тежките случаи на Covid-19, част от които стигат и до болница.

Най-разпространените варианти в момента са „Пирола“ и „Ерис“

Добрата новина е, че и двата варианта преминават сравнително леко, като симптомите са висока температура, главоболие и силна отпадналост, допълни доц. Кунчев. „За последния месец имаме 6.5-7 пъти повече случаи, но тежките случаи не са толкова много. В интензивните отделения има 10-20 пациенти и няма почти смъртни случаи“, каза здравният инспектор.

Кунчев заяви, че по-голям проблем е пост-ковид синдромът, който засяга имунитета и прави човек по-податлив на заразявания. За такъв синдром се говори, когато в продължение на месеци след острата инфекция човек продължава да изпитва симптоми като умора, отпадналост, главоболие, податливост на инфекции или упорита кашлица.

Ковид се превръща в обикновена сезонна инфекция

Кунчев обясни, че властите са се отказали от строгите мерки, тъй като характеристиките на ковид вече са по-близки до тези на грипните щамове. По думите му и в момента има много заразени с ковид, но заради намаленото тестване официалната статистика отчита не повече от 15% от реалните случаи.

Новият вариант „Пирола“ често причинява възпаление на очите. Това заяви пред БНТ проф. Тодор Кантарджиев, бивш шеф на националния център по заразни болести. Според него това възпаление засяга най-вече децата. При около 25% от подрастващите се регистрира това усложнение.

Кантарджиев коментира, че новият вариант „Пирола“ има 35 мутации в белтъка на шипа, което го прави по-устойчив на имунитета. Това означава, че на новия вариант три пъти по-слабо му действат имунните серуми. Въпреки това експертите препоръчват на всеки, който може, да се ваксинира срещу ковид или грип. Новите адаптирани ваксини вече пристигнаха в страната и се очаква скоро да бъдат достъпни при общопрактикуващите лекари.

Грипът има потенциал да причини епидемия през януари или февруари

Грипната вълна, която беше забавена от COVID-19, се очаква да достигне България в края на януари и първите седмици на февруари. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред NOVA.

„През последните две години, налагайки мерки, ограничихме разпространението на множество заразни болести, най-вече на респираторни. Сега, когато мерките се премахват, тези болести започват да се завръщат“, обясни Кунчев.

По думите му най-честите заразни болести са намалели със 7 до 10 пъти. „С отдръпването на COVID-19 те се завръщат, включително и грипът“, каза Кунчев.

„Грипът не е безобидно заболяване. Разбира се, сравнение с коронавируса – по отношение на тежест, усложнения и смъртност – не може да става. Но при грипа много зависи какво е моментното състояние на организма. За един грипът ще мине като леко неразположение за ден два. За друг може да се стигне до пневмония или менингит и дори хоспитализация“, предупреди Кунчев.

Главният държавен здравен инспектор прогнозира, че евентуална грипна вълна може да ни засегне след празниците. „Към момента в България имаме първите изолирани случаи, но сме далеч от някакви епидемични стойности. Те вероятно ще се случат след празниците, когато ще създадем условия за разпространение“, каза Кунчев.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -