четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаДоставка на ваксини срещу подвариант на Омикрон в България

Доставка на ваксини срещу подвариант на Омикрон в България

България получи първата си доставка от 80 640 дози от новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон. Ваксините вече са налични в Регионалните здравни инспекции в страната и ще започнат да се прилагат от 27 септември 2023 г.

Ваксината е предназначена за лица от 12 г. нагоре, включително имунокомпрометирани деца. В началото на следващата седмица е планирана доставка и на ваксини за деца между 6 месеца и 11 години.

За кого се препоръчват новите адаптирани COVID ваксини

Междувременно министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есенно-зимен сезон. Ваксината се препоръчва за:

  • Лица на възраст на и над 60 години;
  • Лица с хронични заболявания;
  • Имунокомпрометирани лица;
  • Бременни жени;
  • Медицински персонал;
  • Потребители и персонал на социални институции.

Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.

Ваксината се прилага в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които се прилагат три дози.

Националният експертен съвет препоръчва и прилагането на ваксина срещу сезонен грип при лицата от посочените по-горе групи. Грипната ваксина може да бъде поставена едновременно с ваксината срещу COVID-19, като двете ваксини се инжектират на различни места.

Източник: Министерство на здравеопазването

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -