петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниДо дни в аптеките ще има от дефицитните сега антибиотици

До дни в аптеките ще има от дефицитните сега антибиотици

Частични доставки на дефицитните по аптеките антибиотици се очакват в близките дни. Това заяви Аркади Шарков, съветник на здравния министър д-р Асен Меджидиев, пред БиТиВи. През последната седмица темата за липсващите медикаменти в аптечната мрежа стана особено актуална. На фона на надигащата се грипна вълна, много пациенти не могат да намерят предписаните им антибиотици в аптечната мрежа. Липсват и лекарства за деца.

Зареждането на липсващи лекарства в аптеките се очаква до края на седмицата

България може да покрива нуждите на населението с антибиотици и друг вид фармацевтични продукти, увери Шарков. До края на седмицата ще има нови доставки на лекарства. МЗ е създало организация, за да може допълнителни количества за зареждане на аптеките да влязат.

Една от причините за дефицита според експертите е продажбата на прескрипторни лекарства, без в аптеката да се изисква рецепта. Ако аптеката продава лекарства без рецепти, то сигналите трябва да се изпращат към Министерство на здравеопазването и към Изпълнителната агенция по лекарствата. Продаването на антибиотик без рецепта е противозаконно, изтъкна Шарков.

Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки, пояснява, че липсващите лекарства са над 300.

хапчета лекарства
Над 300 лекарства липсват в момента в аптеките.

Агенцията по лекарствата прави проверки за недостига на медикаменти

„Мобилизирана е Изпълнителната агенция по лекарствата за извършване на проверки относно недостига на лекарствени продукти, като днес включихме в екипите и представители на регионалните здравни инспекции в страната.“ Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев.

„Проверяваме наличността на медикаменти в България, като сме активирали и българските производители специално по отношение на антибиотиците и антихипертензивни медикаменти. Проблемът с недостига на лекарства е в европейски мащаб“, посочи здравният министър, като подчерта, че недостиг на лекарствени продукти е налице в 25 от 27-те държави членки на ЕС, за което е уведомена Европейската агенция по лекарствата (ЕМА). Проблемът е, че голяма част от активните фармацевтични съставки, използвани за производството на лекарства в Европа, идват от Китай и Индия.

В този смисъл причина не може да се търси единствено в реекспорта, доколкото за да съществува той, условие е да има внос, стана ясно още от думите на здравния министър. Именно по тази причина МЗ е активизирало българските производители, за да бъде компенсиран недостигът, в случаите в които това е възможно.

Продължават проверките по складове на търговци на едро

Отделно от това министърът на здравеопазването провежда разговори с Българската асоциация за развитие на паралелна търговия с лекарства във връзка с организацията по допълнителен паралелен внос на лекарствени продукти в страната. „Тази сутрин проведох разговори с представители на Асоциацията и имам тяхното уверение, че предстои да бъдат осигурени допълнителни количества лекарствени продукти“, подчерта д-р Меджидиев.

Продължават проверките по складовите бази на търговците на едро, в т.ч. и какви заявки са постъпили от аптеките към търговците и доколко въпросните заявки са изпълнени. Контролът е засилен и се упражнява на всички нива, а там където бъдат установени нарушения, санкциите ще бъдат възможно най-тежките, беше категоричен здравният министър.

Очакват се промени в Закона за лекарствата

Успоредно с това, за да се намери трайно решение на проблема с недостига на лекарства, ще се пристъпи и към законодателна инициатива за изменение на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина. Целта е да бъде променена и формулата, по която чрез Специализираната информационна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти (СЕСПА) временно се ограничава износът на лекарства от страната, за да бъде осигурен на българските граждани достъп до необходимите им лекарствени продукти.

Министър Меджидиев отправи и апел да не се спекулира с недостига на конкретни лекарствени продукти и да не се всява паника сред населението. Призивът на здравния министър към пациентите е да не пристъпват към презапасяване с лекарства и да се доверяват на своите общопрактикуващи и лекуващи лекари, които най-добре познават здравословното им състояние, и при необходимост могат да назначат съответната терапия с генерични лекарствени продукти.

Източник: Министерство на здравеопазването

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -