сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПърви симптоми при хазартната зависимост - как да ги разпознаем?

Първи симптоми при хазартната зависимост – как да ги разпознаем?

По всичко личи, че през последните години, хазартът се е превърнал в много често предпочитано занимание от редица хора по целия свят. По-голямата му достъпност и прехвърлянето му в онлайн среда, неимоверно водят до лесно достигане и по-висока информираност относно наличните опции в сферата. Как това обаче действа на психиката на хората и води ли до зависимост към хазарта са въпросите, които искаме да разгледаме днес. Разбира се, хазартната зависимост си има симптоми и ако те бъдат хванати навреме, може да се предотврати по-нататъшното навлизане в такова състояние. Нека разгледаме кои са най-честите първоначални симптоми.

Пристрастяването към хазарта е вид разстройство на импулсния контрол

При него достигаме до състояние, в което нямаме почти никакъв контрол върху желанието си да играете, дори когато сте наясно, че действията ви могат да навредят на вас и на другите. Нуждата от развлечение чрез хазарт води до предприемането на по-рискови действия и по този начин е лесно да се достигне до зависимост заради емоцията, която носи едно крайно рисково действие. Разбира се, в тази връзка има и много митове, които битуват в пространството. Част от тях са, че единствено желанието за печалба тласка играчите да залагат и че най-засегнати са само тези, които ежедневно се развличат чрез залози и казино игри.

Пристрастяването към хазарта може да бъде причинено от редица фактори, с които се сблъскваме в ежедневието си – стрес, свързан с труден период в живота ни, независимо дали това се отнася до работата, взаимоотношенията или финансите ни. Уязвима група са също  личностите, склонни към компулсивно поведение от психологическа гледна точка, които обичайно се влияят от емоциите си при вземането на решения.

Залагането като опит за преодоляване на социална изолация

В тази връзка, основните емоционални причини, които могат да допринесат за развитието и порочния кръг на пристрастяването към хазарта са например опитът за преодоляване на социалната изолация чрез залагане, усещане за прилив на адреналин, както и скуката. Ако при попадането в такова състояние имате нужда да прибегнете до нещо развличащо, то шансът да се пристрастите към хазарта при редовна игра, е доста голям. Диагностицирането и самоосъзнаването при такива ситуации е доста важен момент, защото на първо място следва да забележим собственото си поведение и след това да помислим как да излезем от това състояние.

По-трудно е ако човек в близкото ни обкръжение е изпаднал в затруднение и прибягва при всеки удобен момент до разпускане чрез хазарт. Вглъбяването в хазарта може да повлияе на взаимоотношенията ни и да се превърне в огромна причина за безпокойство за близките и приятелите ни. Затова е важно да се забележат общите признаци на пристрастяване към хазарта възможно най-рано.

Как да помогнем на пристрастените?

Ако забележите подобни симптоми при човек в обкръжението ви, опитайте се да проведете разговор с него без да го обвинявате или съдите, а при необходимост го насочете към специалист. Ако пък забелязвате при себе си такива симптоми, то си задайте въпроса какво ви тласка натам, как можете да промените действието на конкретната емоция върху психиката ви и можете ли да заместите нуждата си с нещо, което ще усещате по-ползотворно.

Ако успеете навреме да осъзнаете зависимостта си към хазарт, то можете да си спестите негативните последици. Със сигурност стресът в живота влияе за предпочитането на този тип занимания, така че на първо място се замисляйте винаги как се чувствате в конкретния момент.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -