сряда, 17 юли, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияБезплатно измерване на костна плътност в Пловдив

Безплатно измерване на костна плътност в Пловдив

Безплатно измерване на костната плътност могат за остеопороза предлага болница „Медлайн“ в Пловдив. Могат да се възползват жените над 60-годишна възраст. Адресът е ул. „Филип Македонски“ 37. Лечебното заведение организира кампанията на 12, 13 и 20 януари от 14:00 до 17:00 часа. Телефонът на болницата е 032 656 600.

Изследването помага рано да се открият костните промени при остеопороза. То е част от профилактиката на това социално значимо заболяване. За съжаление дензитометрията не се заплаща от здравната каса, поради което много хора остават без диагноза и страдат от счупване на кости в напреднала възраст.

Какво представлява остеопорозата?

Остеопорозата е третото най-масово и социално значимо заболяване след исхемична болест на сърцето и инсулт, поясняват от „Медлайн“.

„Остеопорозата e прогресиращо метаболитно заболяване на скелета, при което костите изтъняват и губят плътността си в резултат на разрушаване на колагеновата матрица. При страдащите от остеопороза плътността и качеството на костта се влошават, намалява здравината на скелета, повишава се рискът от фрактури, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката“, споделя ревматологът д-р Стефанос Елефтериадис.

Считана за една от най-честите ревматични болести, тя засяга 10-12% от населението на Земята, предимно възрастни хора над 60 години. В България остеопорозата поразява около 350-400 хил. души, като жените боледуват по-често от мъжете. Причината е по-малката им пикова костна маса в края на пубертета и по-тежките хормонални нарушения при менопаузата.

„Остеопорозата е заболяване, чийто признаци се приближават с тихи стъпки. Тя често бива наричана „тихият крадец на кости“. Все пак има някои симптоми, които могат да ни насочат към костната загуба. Това са остра и режеща болка в гърба, прегърбена стойка на гръбнака, счупвания без видима причина, намален ръст, загуба на зъби”, допълва д-р Елефтериадис.

При остеопорозата има три рискови групи пациенти

Първата са жени между 60 и 70-годишна възраст с остеопороза при родителите, анамнеза за падания и ограничена подвижност. Те употребяват никотинови изделия или страдат от диабет тип I. Следващата са жени в менопауза до 60-годишна възраст или мъже между 60 и 70-годишна възраст. В тази група са страдащи от нарушения на хормоналния баланс или ревматоиден артрит. Третата група са жени под 50-годишна възраст. Те приемат повече от 3 месеца лекарства за тежки алергии, астма, ревматологични или имунологични заболявания.

Препоръката на д-р Елефтериадис е всеки пациент, който се чуди дали спада към някоя от трите групи, да се консултира със своя общопрактикуващ лекар.

Източник: Медлайн

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -