петък, 17 май, 2024
- Реклама -
НачалоЗдравна политикаЛекарствата у нас - с единен код

Лекарствата у нас – с единен код

Единен код върху опаковката ще бъде въведен за лекарствата с рецепта в България. Това съобщи здравният министър д-р Асен Меджидиев след заседание на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването. Този код ще може да се чете машинно. В допълнение ще бъде създадено и приложение, с което всеки пациент или лекар ще може да се информира за цената на съответния медикамент. Така ще има и контрол върху цените.

За какво ще се използва кодът на лекарствата

Създаването на единен код (номенклатура) ще позволи по-бързо проследяване на доставяните в България и отпусканите на пациенти количества лекарствени продукти. Информация ще се събира от информацията, подавана от участниците в лекарственото снабдяване за Позитивния лекарствен списък на Република България (СЕСПА). При необходимост ще се прави анализ за причините за недостига на всеки конкретен лекарствен продукт.

Девет лекарства липсват в момента, а за 82 други има недостиг

Причините за липсата на доставки са технологични, производствени, логистични и други, обяви още министърът. Допълни, че експерти работят по алгоритъм, който ще позволи на компетентните органи да предприемат действия за предотвратяване на недостиг в зависимост от причините за всеки отделен случай.

Ще бъде подобрена ефективността на отчитането на лекарствени продукти, заплащани от НЗОК, като ще се обсъдят и промени в нормативната уредба, чрез които да се засили контролът и да се гарантира прозрачността на лекарствоснабдяване, съобщи още здравният министър. В тази връзка на членовете на Специализирания съвет за контрол над лекарствоснабдяването е възложено да изготвят конкретни предложения, в т.ч. и за СЕСПА.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -