Помага ли ябълков оцет за отслабване и контрол на кръвната захар

PRINT

Ябълковият оцет отдавна се спряга за народен лек, който може да лекува всичко – от грип да брадавици. Експерти провериха две основни твърдения за неговите качества – че с негова помощ може да се отслабне, и че влияе добре на контрола на кръвната захар.

Помага ли да отслабнем?

Има едно единственото проучване, което проверява хипотезата, че ябълковият оцет помага за изгаряне на повече калориии. То е осъществено в Япония. В проучването участвали 175 затлъстели, но здрави хора. Част от тях приемали всеки ден в добавка към водата оцет в продължение на 12 седмици. Иначе се хранели с едни и същи неща. Наистина, в края на изследването тези, които приемали и оцет, отслабнали малко повече. За трите месеца те загубили 1-2 кг, но бързо си ги възстановили след края на проучването.

Според учените оцетът може би активира някои гени, които участват в разграждането на мазнините. „Използването на ябълков оцет може и да има някои предимства когато става дума за отслабване, но определено не е бързо решение“, коментира диетологът от Чикаго Деби Дейвис. За траен резултат трябва да се включи повече физическо натоварване и да се внимава с храненето.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Обикновеният оцет може да замени доста лекарства 
Оцетът се справя с бактерии, устойчиви на антибиотици 
Лесен тест с оцет открива рак 

Другият ефект на ябълковия оцет, а именно помощта в контрола на кръвната захар, вероятно е по-изразен. Каръл Джонсън от Програмата за хранене в Университета на Аризона изучава действието на ябълковия оцет над 10 години. Нейното мнение е, че ефектът върху кръвната захар е подобен на този от някои медикаменти.

Оцетът блокира усвояването на нишестето, макар и не на 100%. Това пречи на бързото покачване на кръвната захар след консумация на въглехидрати (хляб например). Неусвоената част от нишестето пък ще храни добрите бактерии в червата. Използването на оцета за лечение на диабет обаче е нереалистично – това е като да се опитваш да спасяват наводнен сутерен като гребеш с чаена лъжичка, казва Майкъл Дансингер, директор на Програмата за обучаване на диабетици към университета Tuft. Той съветва пациентите да се фокусират върху цялостната промяна в начина на хранене.

Много диабетици имат гастропарезис – често срещан проблем, при който се забавя изпразването на стомаха. Има наблюдения, че ябълковият оцет може да влоши този проблем. „Пиенето на оцет, дори и да е разтворен във вода, повишава киселинността на организма, което пък натоварва вашите бъбреци и кости“, казва Дансингер.

Ако пиете лекарства за диабета, в никакъв случай не трябва да ги спирате и да ги замествате с оцет. Ако искате да подпомогнете контрола на кръвната захар, консултирайте се с лекар. Препоръчително е нефилтриран ябълков оцет. Тогава в бутилката се вижда мътно петно. То е пълно с пробиотици и полезни бактерии. „Този вид оцет може да подпомогне имунната система, а за някои хора действа и срещу запек,“ казва Дейвис.

Съвети за приемане на ябълков оцет

Не го пийте в чист вид. Толкова е кисел, че може да увреди зъбния емайл и хранопровода. Разредете 1-2 супени лъжици в голяма чаша вода, която пиете заедно с храната един или два пъти на ден.

http://www.webmd.com/diet/apple-cider-vinegar-and-health

[Общо: 11    Средно: 3.1/5]
Помага ли ябълков оцет за отслабване и контрол на кръвната захар беше последно модифицирана от: февруари 23rd, 2018 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *