Бактерии в червата определят риска за ревматоиден артрит

PRINT
бактерии в червата

Съставът на бактериите в стомашно-чревния тракт (GIT) могат да покажат дали даден човек е предразположен да развие ревматоиден артрит. С този извод излизат учени от известната американска Клиника „Майо“. Той не само ще помогне да се създаде диагностични тестове, но също така и да се разработят персонализирани терапии за заболяванете, пише Science Daily. Възможно е, че самите бактерии да имат пръст в развитието на артрита.

Така ако в стомашно-чревния тракт преобладават някои редки бактерии, които провокират дисбаланс на микрофлората, се стига до поява на артрит. В нормалния случай тези бактерии почти никога не се срещат. В тестове с мишки проверили хипотезата си и открили връзка между наличието на червата на микроорганизма Collinsella и ревматоидния артрит. Тази научна разработка е публикувана в Genome Medicine. Друго наблюдение пък показало, че когато на мишки с артрит се инжектират бактерии Prevotella histicola, това намалява остротата и честотата на симптомите. Възпалението утихвало. Тази бактериална терапия имала малко странични ефекти. Проучването е публикувано в Arthritis and Rheumatology.

Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което организмът атакува сам себе си. Засягат се тъканите около ставите, кожата, очите, сърцето, белите дробове и кръвоносните съдове. За чревната микрофлора отдавна е известно, че играе ключова роля за имунитета.

[Общо: 4    Средно: 4.8/5]
Бактерии в червата определят риска за ревматоиден артрит беше последно модифицирана от: януари 7th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *