Реклама
Начало Новини Помага ли ябълков оцет за отслабване и контрол на кръвната захар

Помага ли ябълков оцет за отслабване и контрол на кръвната захар

0
Реклама

Ябълковият оцет отдавна се спряга за народен лек, който може да лекува всичко – от грип да брадавици. Експерти провериха две основни твърдения за неговите качества – че с негова помощ може да се отслабне, и че влияе добре на контрола на кръвната захар.

Помага ли да отслабнем?

Има едно единственото проучване, което проверява хипотезата, че ябълковият оцет помага за изгаряне на повече калориии. То е осъществено в Япония. В проучването участвали 175 затлъстели, но здрави хора. Част от тях приемали всеки ден в добавка към водата оцет в продължение на 12 седмици. Иначе се хранели с едни и същи неща. Наистина, в края на изследването тези, които приемали и оцет, отслабнали малко повече. За трите месеца те загубили 1-2 кг, но бързо си ги възстановили след края на проучването.

Реклама

Според учените оцетът може би активира някои гени, които участват в разграждането на мазнините. „Използването на ябълков оцет може и да има някои предимства когато става дума за отслабване, но определено не е бързо решение“, коментира диетологът от Чикаго Деби Дейвис. За траен резултат трябва да се включи повече физическо натоварване и да се внимава с храненето.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Обикновеният оцет може да замени доста лекарства 
Оцетът се справя с бактерии, устойчиви на антибиотици 
Лесен тест с оцет открива рак 

Другият ефект на ябълковия оцет, а именно помощта в контрола на кръвната захар, вероятно е по-изразен. Каръл Джонсън от Програмата за хранене в Университета на Аризона изучава действието на ябълковия оцет над 10 години. Нейното мнение е, че ефектът върху кръвната захар е подобен на този от някои медикаменти.

Оцетът блокира усвояването на нишестето, макар и не на 100%. Това пречи на бързото покачване на кръвната захар след консумация на въглехидрати (хляб например). Неусвоената част от нишестето пък ще храни добрите бактерии в червата. Използването на оцета за лечение на диабет обаче е нереалистично – това е като да се опитваш да спасяват наводнен сутерен като гребеш с чаена лъжичка, казва Майкъл Дансингер, директор на Програмата за обучаване на диабетици към университета Tuft. Той съветва пациентите да се фокусират върху цялостната промяна в начина на хранене.

Много диабетици имат гастропарезис – често срещан проблем, при който се забавя изпразването на стомаха. Има наблюдения, че ябълковият оцет може да влоши този проблем. „Пиенето на оцет, дори и да е разтворен във вода, повишава киселинността на организма, което пък натоварва вашите бъбреци и кости“, казва Дансингер.

Ако пиете лекарства за диабета, в никакъв случай не трябва да ги спирате и да ги замествате с оцет. Ако искате да подпомогнете контрола на кръвната захар, консултирайте се с лекар. Препоръчително е нефилтриран ябълков оцет. Тогава в бутилката се вижда мътно петно. То е пълно с пробиотици и полезни бактерии. „Този вид оцет може да подпомогне имунната система, а за някои хора действа и срещу запек,“ казва Дейвис.

Съвети за приемане на ябълков оцет

Не го пийте в чист вид. Толкова е кисел, че може да увреди зъбния емайл и хранопровода. Разредете 1-2 супени лъжици в голяма чаша вода, която пиете заедно с храната един или два пъти на ден.

http://www.webmd.com/diet/apple-cider-vinegar-and-health

Реклама

Exit mobile version