Нов хормонален тест помага шизофренията рано да се разграничи от депресията

PRINT
шизофрения симптоми лекарства

Нов хормонално-базиран тест помага по-лесно и надеждно да се разграничи депресия и шизофрения, съобщават учени от Йейлския университет. В ранните етапи на тези заболявания са трудни за разграничаване едно от друго. Смята се, че депресията засяга повече от 300 милиона души по света, а шизофренията – около 51 милиона души.

В хода на проучването учените вливали на пациентите луга разтвор. Това водело до отделянето на хормона вазопресин-аргинин. След това експертите измерили нивата на хормоните в кръвта на участниците. Проучването показало, че при доброволците с депресия нивата на  вазопресин-аргинин след инфузията били високи, при пациентите с шизофрения – ниска.

Надеждата на учените е, че новият тест ще помогне да се открият хора, при които шизофренията и депресията са свързани с дисфункция на NMDA-рецептора. При пациентите с шизофрения активността на NMDA-рецептора е намалена, а при хората с депресия – повишена. Така лекарите ще получат надежден инструмент, с чиято помощ ще могат да поставят ранна диагноза на тези пациенти.

Източник: medicalxpress.com

[Общо: 5    Средно: 4.2/5]
Нов хормонален тест помага шизофренията рано да се разграничи от депресията беше последно модифицирана от: март 17th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *