Нов хормонален тест помага шизофренията рано да се разграничи от депресията

PRINT
шизофрения симптоми лекарства

Нов хормонално-базиран тест помага по-лесно и надеждно да се разграничи депресия и шизофрения, съобщават учени от Йейлския университет. В ранните етапи на тези заболявания са трудни за разграничаване едно от друго. Смята се, че депресията засяга повече от 300 милиона души по света, а шизофренията – около 51 милиона души.

В хода на проучването учените вливали на пациентите луга разтвор. Това водело до отделянето на хормона вазопресин-аргинин. След това експертите измерили нивата на хормоните в кръвта на участниците. Проучването показало, че при доброволците с депресия нивата на  вазопресин-аргинин след инфузията били високи, при пациентите с шизофрения – ниска.

Надеждата на учените е, че новият тест ще помогне да се открият хора, при които шизофренията и депресията са свързани с дисфункция на NMDA-рецептора. При пациентите с шизофрения активността на NMDA-рецептора е намалена, а при хората с депресия – повишена. Така лекарите ще получат надежден инструмент, с чиято помощ ще могат да поставят ранна диагноза на тези пациенти.

Източник: medicalxpress.com

[Общо: 5    Средно: 4.2/5]
Нов хормонален тест помага шизофренията рано да се разграничи от депресията беше последно модифицирана от: март 17th, 2017 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *