четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеЗърнена закуска, която сваля висок холестерол

Зърнена закуска, която сваля висок холестерол

Високият холестерол е състояние, при което нивата на мастните молекули в кръвта са повишени, а те самите постепенно се отлагат по стените на артериите. Нарича се още дислипидемия и дълги години може да се развива без каквито и да било симптоми. Колкото по-дълго състоянието остава неконтролирано, толкова по-голяма е опасността от стесняване на артериите с плака, а оттам се увеличава риска от инфаркт или инсулт.

Кои са оптималните стойности на холестерола?

Храненето безспорно играе важна роля за контрола на липидите в кръвта. Освен ограничаване на животинските мазнини, трябва да се помисли и за подходящите зърнени култури, които да присъстват на трапезата. Пълнозърнестите храни са признати за тяхната важна роля в превенцията на сърдечно-съдови заболявания. Рафинираното брашно (бяло, в което липсват фибрите и витамини от обвивката на зърното) да се замени с пълнозърнести храни – това е основно правило. 

Овесените ядки помагат да се освободим от тлъстинките

Пълнозърнестото брашно или пък целите зърнени култури съдържат широк спектър от хранителни вещества, включително фибри, витамини и минерали. Когато зърното се смила или рафинира (избелва, за да придобие търговски вид), части от триците и зародиша се отстраняват. Така хранителните вещества в бялото брашно намаляват.

Две порции овесени ядки дневно понижават холестерола

Има обаче един вид зърнена закуска, която не само помага за понижаване на холестерола, но и подпомага загубата на тегло. Ново проучване съобщава, че при консумация на две порции овесени ядки дневно намаляват нивата на общия и LDL (лошия) холестерол, наблюдава се и значителна загуба на тегло.

Овесените ядки – ценна храна за всеки ден

Учените обръщат внимание, че за да се постигне този ефект, трябва да се ядат чисти овесени ядки без добавени захар, мазнини и сол. Обръщайте внимание на съставките в пакета, когато пазарувате в магазина. Някои готови смески на мюсли, гранола съдържат доста добавени овкусители, мазнини и захар.  

В добавка пълнозърнестите храни са чудесно допълнение към диета, ориентирана към здравето на сърцето. Редовната им консумация се свързва с по-нисък риск от редица заболявания, включително сърдечносъдовите. 

Източник: Медикфорум

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -