петък, 8 декември, 2023
- Реклама -
НачалоХраненеОвесените ядки - ценна храна за всеки ден

Овесените ядки – ценна храна за всеки ден

Овесът някога е бил храна за конете, но днес присъства често в менюто на хора, които държат на здравословното хранене. И с право: той съдържа повече белтъчини, калций, витамини В1 и В6 отколкото другите видове житни култури. Има още ненаситени мастни киселини, много минерали и микроелементи като желязо, цинк и манган.

Обикновено консумираме овесените ядки цели, защото брашното не съдържа достатъчно глутен и трудно се меси. Германското дружество по хранене препоръчва дневно да приемаме поне 30 г от тях. Овесените ядки съдържат и много баластни вещества, които носят полза за здравето по различни начини. Спомагат за храносмилането и не допускат да се стигне до запек. Баластните вещества освен това пазят от хипертония, сърдечносъдови заболявания и диабет, казва диетологът Антие Гал, цитирана от сп. „Апотекен умшау“.

Овесените ядки имат ефект като пробиотиците

Има известни данни, които сочат, че високият прием на баластни вещества пази и от рак на дебелото черво. Овесената каша е известно домашно средство и при стомашни проблеми. Веществата в нея образуват защитен филм по раздразнената стомашно-чревна лигавица.

Ето как да хапвате по-често овес

– Като мюсли можете да го смесите с прясно или кисело мляко, добавете и ягодоплодни за още повече баластни вещества;

– Англичаните обичат поридж – овесена каша. За целта ядките се варят в мляко или вода, подправят се със сол, сметана, масло или сироп;

– Смлени на брашно, можете да заместите с тях една трета от брашното при печене на хляб или сладкиши;

– Може да се добавят също в различни ястия на тава или в кюфтетата;

– Стават също и за гарнитура, приготвени подобно на ориза.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -