събота, 22 юни, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеОвесените ядки имат ефект като пробиотиците

Овесените ядки имат ефект като пробиотиците

Пробиотиците безспорно са много важни за здравето. Но вместо да купувате скъпи продукти с тях, яжте повече овесени ядки, съветват експерти, цитирани от в. „Дейли мейл“. Така ще подкрепите полезните бактерии в червата, които са изключително важни за имунитета и за баланса в организма въобще.

Пробиотиците тествани с успех при опасна бактерия

Група лекари от Амстердам проверили полезното действие на пробиотиците във възможно най-тежката ситуация. Лекували с тях пациенти, заразени с Clostridium difficile – тази бактерия се развива, когато нормалните бактерии, обитаващи червата, загубят мощта си. Лошият микроорганизъм причинява сериозна диария и може да се стигне дори до смърт. Обикновено лечението е с антибиотици.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
При улцерозен колит се избягват продукти с фибри
Как да се спасим от запека
Седмица на сокове за пречистване на организма
Овесените ядки помагат да се освободим от тлъстинките

Холандските лекари изпробвали нестандартен метод за лечение –фекална трансплантация! Точно така – взели от здрави хора фекални проби (изследвани за различни болести) и с помощта на тръбичка ги вкарали в тънките черва на заразените с резистентната бактерия. Опитът излязъл толкова успешен, че проучването приключило преждевременно. То обаче е едно от малкото в една сфера, за която малко се знае – а именно, че бактериите живеят в нас. Срещу всеки един човешки ген хората имат 200 бактериални гени. Тези бактерии не са паразити, без тях човекът е обречен. Те не само помагат на храносмилането – с помощта им извличаме 30% от калориите в храната, особено в първите месеци и години от живота, така че са много важни за развитието на мозъка. Полезните бактерии ни пазят от вредните, помагат да се усвояват лекарствата, контролират възпаленията. Толкова са много, че живеят в нещо като собствена екосистема в нашето тяло – един микробиом.

Диетата с овес подобрила баланса на добрите бактерии

Д-р Кристофър ван Тулекен, специалист по инфекциозни болести в Лондон, съветва да ядем повече овесени ядки, за да я поддържаме в изправност. Той събрал доказателства за това с експеримент върху себе си: „Всички ние знаем колко полезни за продуктите с фибри като овесените ядки и зелените зеленчуци. Но дори аз като лекар не разбирах напълно ефекта от тях за здравето. Имах мъглявото разбиране, че те действат нещо като четка в дебелото черво и го изчистват от токсините. Това не е съвсем погрешно и може би имаа нещо общо с начина, по който добрите бактерии използват несмилаемите захари във фибрите.

Реших да проверя как точно диетата влияе на здравето и затова давах фекални проби за изследване всяка седмица, а през това време променях начина си на хранене. Две седмици се хранех без никакви овесени ядки, а през следващите две – хапвах солидни порции от тях. Изследванията показаха, че диетата с овес подобрила значително баланса на добрите бактерии. Ако получават правилната храна, те могат да разгърнат целия си полезен спектър на действие по отношение на човека и да освободят в кръвта полезни съставки.“

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -