вторник, 19 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКои витамини, минерали са най-важни за имунната система?

Кои витамини, минерали са най-важни за имунната система?

Витамини минерали и микроелементи с изключително важни за справянето на организма с инфекциите. Важно е да си ги набавяме основно с храната, а ако имаме установени дефицити или подозираме, че не ни достигат, може да си помогнем с хранителни добавки. Повишени са нуждите на организма в особени ситуации – когато сме болни или пък по време на бременност и кърмене. 

От друга страна, тези полезни хранителни вещества не са някакво чудотворно средство и приемането им не дава пълна гаранция, че няма да се разболеем. Все пак добре снабдената имунна система се справя по-лесно с всякакво болестотворни причинители. Витамини, минерали и микроелементи не доставят енергия пряко на организма, но са ключови за обмяната вътре в клетките и имунния отговор на тялото.

Кои са най-важните от тях?  

Витамин А

Витамин А е общ термин за мастноразтворими съединения, които се срещат под различни форми в животински продукти, плодове и зеленчуци. Активните му организма форми са ретинол, ретинал и ретиноева киселина. Този микроелемент играе жизненоважна роля в регулирането на растежа и обособяването на почти всички клетки в човешкото тяло. Участва в ембрионалното развитие и образуването на органи в плода и е от решаващо значение за развитието на очите и зрението.

Поради важността си за имунната система витамин А първоначално е наричан „антиинфекциозен витамин“. Ретиноевата киселина се намира в клетките на кожата и лигавиците, които покриват дихателните пътища, храносмилателния тракт и пикочните пътища и които са първата защитна линия на организма срещу инфекция.

Витамин А се оказа ключов за имунната система

Храни, в които се среща:

Животински черен дроб, а за вегетарианците – моркови, зелено зеле, спанак съдържат предшестващи витамин А форми, от които той лесно може да се образува в организма.

Витамин С

Този витамин също трябва да се приема с храната. Той е водоразтворим и няма риска да го предозирате, защото излишните количества се отделят с урината. 

Витамин С е антиоксидант: намалява щетите, които свободните радикали нанасят на молекулите в тялото. Тези радикали възникват по време на нормалните метаболитни процеси. Ако тези процеси обаче излязат извън контрол, се получава оксидативен стрес. Засегнати са особено пушачите. Ако живеете в град с високо замърсяване на въздуха и околната среда, ако приемате някои токсини като химиотерапевтични лекарства, също увеличавате оксидативния стрес в организма, а оттам и нуждата от витамин С.

Освен това той играе роля в имунния отговор на организма. При попадане на патогени в тялото той стимулира миграцията на имунните клетки до мястото на инфекцията и насърчава фагоцитозата – процес на обезвреждане на патогените.

Храни, в които се среща: цитруси, червени чушки и др. пресни плодове и зеленчуци. Киселото зеле през зимата също е добър източник на витамин С.

Могат ли цинк, витамин С и ресвератрол да пазят от коронавирус?

Витамин D

Този мастноразтворим витамин е специален, защото организмът може сам да го синтезира – условието е да излагаме част от кожата си на слънце, всеки ден поне по 15 минути. Има разногласия относно това дали средният европеец получава достатъчно слънчева светлина за адекватен синтез на витамин D. Някои учени не препоръчват пиенето на добавки, други, напротив, съветват да се вземат такива таблетки, особено през зимните месеци, когато рядко сме навън, а и дебелите дрехи не позволяват на слънчевите лъчи да стигнат до кожата. При съмнение дали запасите ви от този витамин са достатъчни, можете да проверите нивото му в кръвта си. Изследването се прави във всяка лаборатория и не е много скъпо.

5 добри източника на витамин D през зимата

Витамин D регулира нивата на калций и фосфор в организма, укрепва костите и зъбите. Липсата на витамин D се свързва не само с по-висок риск от остеопороза, но и с някои видове рак, диабет тип 1 и сърдечно-съдови заболявания.

Витамин D участва освен това и в регулацията на голям брой гени, свързани пряко с имунитета. Регулира експресията на ген, който кодира антимикробен пептид за нуждите на неспецифичните защитни механизми на организма.

Витамин D – как да го набавим и кога има дефицит

Витамин E

Този витамин функционира и като антиоксидант: той се съдържа в клетъчните мембрани и ги предпазва от увреждане, причинено от кислородните радикали. В резултат играе важна роля за отбранителните сили на организма като предпазва имунните клетки от увреждане и намалява производството на имуносупресивни фактори, които потискат собствения имунитет. 

Витамин Е се свързва с по-добра имунна функция при възрастни хора. Има научни твърдения, че витамин Е намалява риска от респираторни заболявания. Проучванията на този етап все още са противоречиви.

Фолиева киселина

Фолат е общ термин за водоразтворимия витамин В (витамин В9), който в различни форми е незаменим за клетъчното делене и растежа на клетките. Това хранително вещество участва между другото и в производството на нуклеинови и аминокиселини, а то пози начин и в синтеза на ДНК, дефицитът му може да има сериозни последици.

Въпреки изобилието от храна в Европа, при част от населението на стария континент има дефицит на фолиева киселина. Подобен недостиг е констатиран дори в развита държава като Германия. Ето защо има препоръки бременните жени да приемат като добавка фолиева киселина през първия триместър на бременността. Това може да намали риска от дефекти на нервната тръба, така наречения „отворен гръб“, при новороденото.

Фолатът играе важна роля и за мозъчната функция. Има проучване, че адекватното доставяне на този микроелемент намалява риска от деменция.

Храни, в които се съдържа

Фолиевата киселина се съдържа главно в зелените листни зеленчуци като зеле или спанак. Леща, грах и боб също съдържат фолиева киселина.

Витамин В и фолиева киселина подобрявали паметта

Витамин В12

Този витамин е важен за нервната функция и участва в образуването на червени кръвни клетки, протеини и ДНК. В допълнение, витамините от група В фолат, витамин В12 и витамин В6 работят заедно за превръщане на хомоцистеин в метионин, аминокиселина, важна за безброй важни клетъчни дейности.

Тъй като имунните клетки имат висока метаболитна активност, те се нуждаят от витамин В12, за да образуват нови имунни клетки и да могат да реагират с подходящ имунен отговор в случай на атака. С възрастта способността на организма да усвоява витамин В12 намалява.

Тъй като витамин В12 може да се намери само в животински продукти, вегетарианците понякога трябва да го приемат като хранителна добавка. Те се препоръчват за хора с хронични стомашни или чревни заболявания, тъй като при тях витаминът се усвоява трудно.

Червен, гладък и лъскав език се свързва с дефицит на витамин В12

Желязо – кога има недостиг

Дефицитът на желязо е най-честият хранителен дефицит в света, заболяването се нарича желязодефицитна анемия. Най-често засегнати са децата, жените в детеродна възраст и бременните жени.

Желязото допринася за развитието на централната нервна система, участва в развитието на миелиновата обвивка на нервите, което е от решаващо значение за бързото предаване на сигналите между тях. Тялото се нуждае от желязо и за синтеза на невротрансмитери, които също се използват в нервната система.

Как да избегнем ниските стойности на желязо в кръвта

Проучванията са установили, че деца, които имат дефицит на желязо, се представят по-лошо в училище. Не могат да учат и помнят добре, по-често страдат от поведенчески разстройства.

Желязото от животински и растителни продукти се усвоява по различен начин от организма. Вегетарианците и веганите трябва да се уверят, че получават достатъчно витамин С, тъй като витаминът увеличава така наречената бионаличност на желязото.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -