събота, 13 април, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноВитамин В и фолиева киселина подобрявали паметта

Витамин В и фолиева киселина подобрявали паметта

Витамин В и фолиева киселина могат да подобрят паметта при възрастните и да спрат настъпващата деменция, твърдят учени от Австралийския национален университет. Те направили проучване със 700 души на възраст от 60 до 74 г. В продължение на 2 г. част от тях вземали всеки ден витамин В12 и фолиева киселина. На друга контролна група давали пласебо – хапче, в което няма никаква активна съставка, но хората не знаели за това.

След 24 месеца се оказало, че хората, които пият добавките, се представят по-успешно на задачите. Те отбелязали подобрения както във временната, така и в дългосрочната памет. Краткосрочна памет е, когато човек се опитва да си спомни номер, който е чул преди 30 минути. Дългосрочната пък се връща в събития отпреди седмица.

След първата година все още нямало съществена разлика при паметта, вниманието и бързината за обработване на информация между двете групи възрастни. Тези, които пиели витамини, спечелили преднина едва в края на втората година. Те увеличили точките си на теста за памет от 5,16 на 5,6. Участниците в проучването получавали доза от 400 мг фолиева киселина и 100 мг витамин В12.

Ползата от добавката се оценява от учените като умерена, но окуражаваща. Витамините играят важна роля за запазване на здравето в процеса на остаряване, а също и за съхраняването на умствените възможности, коментира изследователката Джанин Уокър от австралийския университет. Все още не е напълно ясно как витамините спомагат за мозъчната дейност, тъй като по този въпрос има различни проучвания, които не са еднозначни.

Едно от предположенията е, че витамините намаляват нивата на молекулата хомоцистеин в организма. По-големи количества от нея повишават риска от сърдечносъдови заболявания и влошаване на когнитивните способности. Обратното също важи. Ефектът от хранителните добавки обаче винаги зависи и от индивидуалните особености – някои хора имат добра дългосрочна памет, а други не, коментира проф. Джошуа Милър от университета в Калифорния, пише в. „Дейли мейл“. Пълните резултатит от проучването са публикувани в American Journal of Clinical Nutrition.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -