вторник, 27 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноУникална операция в "Пирогов" спаси жена да не остане инвалид

Уникална операция в „Пирогов“ спаси жена да не остане инвалид

Уникална за България операция извършиха травматолози в „Пирогов“, за да не остане 65-годишна жена инвалид, съобщиха от болницата. Интервенцията е по метод, който е познат в света, но за първи път се прилага у нас. Пенсионерката била с две изкуствени тазобедрени стави заради дългогодишно боледуване от ревматоиден артрит.

Сега паднала вкъщи, при което едната от ставите се разместила и навлязла в малкия таз. Без операция тежката травма обрича пациентката на инвалидна количка, поясни д-р Марчо Марков от 4-та травматология в „Пирогов“. Заедно с доц. Диян Енчев и д-р Александър Илиев той оперирал пострадалата. „Това е неспецифичен случай. За изваждането на протезата беше необходимо да се влезе от две места през долната част на корема“, разказа д-р Марков.

Тазобедрената протеза (ябълка) има два компонента – единият бил имплантиран в бедрената кост, а другият – в малкия таз. Когато жената паднала, тази част, която била имплантирана в таза, влязла навътре. „Беше доста рискова и високо адреналинова операция. Жената обаче се чувства добре. Извадихме протезата, а след това възстановихме и тазовата кост, увредена от нея. Това стана с присадка от трупен донор“, обясни д-р Марков. След това сложили новата част на протезата. Допълнителен риск било и общото здравословно състояние, което не било особено добро след продължилата с години терапия от кортикостероиди. Прогнозите за възстановяването са добри. Жената ще може да ходи сама, убедени са травматолозите от „Пирогов“.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -