петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВъв ВМА лекуват с барокамера като на Майкъл Джексън

Във ВМА лекуват с барокамера като на Майкъл Джексън

Терапия с барокамера като на Майкъл Джексън е възможно и у нас, казва доц. Здравко Кирвиков, началник на отделение във ВМА, където прилагат терапия с кислород под налягане. Тя помага при много заболявания – инфекциозни, неврологични, диабет и много други състояния. Най-важното е, че насища всяка клетка с кислород и така повишава имунитета като цяло. Във въздуха, който дишаме, има 78% азот и 20% кислород.

В барокамерата кислородът достига до 100%, а доц. Кирвиков постепенно повишава налягането до 3 атмосфери. Най-важното е дозировката, защото в големи количества кислородът може да бъде токсичен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кислород под налягане подмладява кожата
Нобелист обяви антиоксидантите за вредни при рак
Терапия с кислород топи тумори

Заболяванията водят до хипоксия – липса на кислород в клетките или тъканите на органите. По силата на физични закони повишеното налягане на газа в барокамерата води до повишената му концентрация в кръвта. Кислородът прониква главно по дихателните пътища, но отчасти и през кожата. През алвеолите на белите дробове достига в крайна сметка и до кръвта. Свързва се с хемоглобина и достига всяка клетка. Кислородът действа като „метла“ в организма – обира излишните електрони в тялото и ги изхвърля с издишването, обяснява доц. Кирвиков. Насищането е само за времето на престоя в барокамерата, но и това е достатъчно, за да може организмът да се мобилизира срещу болестта.

Пациентите с множествена склероза сякаш най-често търсят помощ в специализираното отделение на ВМА. За 1-2 г. може да се постигнат прилични успехи при болестта, за която пълно лечение няма. За 2 г. плаките в мозъка на млада 25-годишна жена намалели и почти изчезнали, дава пример доц. Кирвиков.

Кислородът помага също и за рани, които трудно зарастват. Ликвидира анаеробни инфекции, тъй като те се причиняват от микроби, за които кислородът е смъртоносен. Спасихме млада булка от Пловдив с подобно страдание, разказа доц. Кирвиков. Жената се оперирала от киста на опашната кост седмици преди сватбата. След няколко дни обаче усетила, че не може да си свие краката. Подула се ужасно. Само след няколко сеанса в барокамерата се възстановила и за сватбата била напълно здрава.

Лекуваме още тежки перитонити, състояния след чернодробни трансплантации и тежки форми на хепатит В и С, допълва доцентът. Идвали и пациенти в състояние на хепатитна предкома, които се събуждали в барокамерата. В нея може да се прилага и изкуствено дишане.

Освен за множествена склероза, кислородотерапията е полезна още за много заболявания в неврологията. Острите звукови травми (увреждане на средното ухо) се лекуват успешно. Помага и за диабет. Настъпилите увреждания са необратими, но процесът може да бъде спрян. Ако на стъпалото палецът е обхванат от гангрена, престоят в барокамерата я спира да не обхване цялото стъпало. Много добре се повлиявала и диабетната полиневропатия – намалената чувствителност на крайниците.

Бързо се възстановяват пациенти с отравяния, които са вдишали въглероден окис при пожари или когато коминът на печки с твърдо гориво изпуска. В идеалния случай ги поставяме веднага на хипербарно лечение с кислород до 2 часа, обяснява доц. Кирвиков. Веднъж им довели момиче с отравяне от газов бойлер, но то бързо се съвзело. Ако някой е ял отровни гъби, също може да получи помощ в барокамерата.

От детската реанимация в „Пирогов“ пък пращали пациенти с перитонити, при които има перфорация на черво или стомах. Само с три процедури при тях се постигал ефект.

В момента обаче терапията не се покрива от здравната каса въпреки многобройните опити, които сме правили, коментира доц. Кирвиков. Барокамери у нас има не повече от 5-6, като две от тях са във ВМА.

СНИМКА: БОЛЕНЗДРАВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -