понеделник, 15 април, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаКак да избегнем ниските стойности на желязо в кръвта

Как да избегнем ниските стойности на желязо в кръвта

Ниските стойности на желязо в кръвта са една от възможните причини да се усещаме отпаднали, уморени, бързо да се задъхваме при физическо усилие. В Европа хората по принцип се хранят разнообразно и рядко страдат от дефицит на хранителни вещества. Въпреки това някои микроелементи се доставят в достатъчен обем само при много добре обмислено хранене. Затова понякога може да се налага да приемаме допълнително фолиева киселина, йод, а особено при жените – желязо.

Причината е, че дамите се нуждаят от повече желязо в сравнение с мъжете. По време на месечния си цикъл губят желязо, обяснява Ханс-Хелмут Мартин, дипломиран експерт по хранене и представител на Независимото сдружение за здравна консултация в Германия.

Препоръчваната дневна доза желязо за жените от 19 до 50 г. е 15 мг, а за мъжете – 10 мг. По време на бременността нуждите нарастват двойно. Докато жената кърми, също има повишена нужда от желязо – до 20 мг дневно. Затова не е учудващ резултатът от заключението на Федералната камара на лекарите в Германия, че около половината жени в Европа страдат от недостиг на желязо. В някои случаи това състояние може да се задълбочи. Ако не се лекува, може дори да се достигне до желязодефицитна анемия.

Кои са симптомите за дефицит на желязо?

Тъй като желязото се среща в организма в много ниска концентрация, то спада към т.нар. микроелементи. За сметка на това обаче изпълнява важни функции в тялото, затова ниските стойности на желязо в кръвта са повод да вземем мерки. То е съществена съставна част от хемоглобина в кръвта. Червените кръвни телца в него отговарят за транспортирането на кислорода в тялото. Затова при недостиг на желязо човек първо се чувства уморен, отпуснат и неконцентриран. Към това може да се добавят различни оплаквания като главоболие, бледност на кожата и лигавиците, суха кожа и дори проблеми с растежа на ноктите.

Ако някой забележи такива симптоми у себе си, във всички случаи трябва да посети личния си лекар. Не препоръчвам на своя глава да започне да взема препарати с желязо, съветва експертът Мартин. От една страна, при неспецифични симптоми е възможно да има други причини за тях, не само дефицит на желязо. Освен това неконтролируемият прием на желязо може също да провокира някои неприятни, макар и безобидни симптоми – например запек. Има и известни съмнения, че предозирането на желязо чрез допълнителен прием на препарати може да повиши риска за проблеми със сърцето или дори риска от рак. Изследване на кръвта със сигурност дава сведения дали на организма му липсва желязо и какъв точно е дефицитът. Щадяща възможност да си доставим малките, но важни количества желязо е Шуслерова сол №3 (железен фосфат). Желязото в нея се усвоява лесно от клетките, защото тя е приготвена по хомеопатичен метод.

Вижте още: Комбинации от Шуслерови соли за жената

Неустановено кървене при възрастните

Ако лекарят установи дефицит на желязо, трябва да се намери причината за това. Възможно е да се дължи на сериозна кръвозагуба при операция или раждане, често кръводаряване или смущения в обмяната на желязото. При възрастните причината може да е незабелязано до момента кървене в стомашно-чревния тракт. Това кървене може да е отчасти като страничен ефект от честия прием на обезболяващи медикаменти или лекарства за регулиране на обмяната на мазнините (срещу висок холестерол и триглицериди). Понякога недостиг на желязо се появява и заради вегетариански режим на хранене или небалансирана диета.

Риск ли е вегетарианството за здравето?

Жените консумират около два пъти по-малко месо от мъжете. Това е доказано с проучване в Германия. Те ядат средно около 600 г седмично. Месото е ценен източник на необходимото за организма желязо. Съдържащото се в него Хем-желязо се усвоява много добре, уточнява експертът Мартин. За сравнение – желязото от месото се усвоява на 20%, докато това от растителни продукти (то не е от вида Хем)– едва 5 до 10%. Причината е, че желязото от растенията трябва първо да премине през определени химични процеси, преди да се усвои и да попадне в кръвта.

Наистина, проучвания в Германия сочат,  че вегетарианците не страдат по-често от желязо-дефицитна анемия в сравнение с хората, които редовно ядат месо. При вегетарианците обаче организмът посяга на собствените запаси от желязо, когато не получава достатъчно от растителната храна. Ако човек е вегетарианец, но набляга повече на сладките неща, отколкото на пълнозърнестите продукти, плодове и зеленчуци, има голяма вероятност да стигне до лек дефицит на желязо.

Добрите източници на желязо

Ако искате да си набавите достатъчно желязо в организма, трябва да внимавате какво ядете. Независимо дали сте вегетарианец или не. За преодоляване на ниските стойности на желязо в кръвта е важна правилната комбинация от храни. Например витамин С повишава процента на усвояване в червата и затова помага срещу ниските стойности на желязо в кръвта. Затова е добре да се комбинира пълнозърнести продукти, които съдържат желязо, с плодове и зеленчуци. Например каша от овесени ядки с малини, къпини или боровинки (може да се ползват и замразени), да се готвят заедно просо и чушки. Става и просто да добавите чаша прясно изцеден портокалов сок към яденето.

Освен месото, други добри източници на желязо са пшеницата, просото и овеса, а също леща и грах. С оглед набавянето на достатъчно желязо е добре да ядем поне 2-3 пъти седмично поне по 100 г месо.

Важно е да се знае, че горчивите вещества в кафето и чая потискат усвояването на желязото. Затова е по-добре да не ги пием с храната. Калцият в млечните продукти също намалява усвояването на желязото. Затова и те се консумират през някакъв интервал от основното ядене, съветва експертът по хранене.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -