сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактикаБезплатни прегледи за ендометриоза при АГ лекари в София и Варна

Безплатни прегледи за ендометриоза при АГ лекари в София и Варна

Безплатни прегледи при АГ специалисти за жените, които имат диагноза ендометриоза, както и за тези с фамилна обремененост или съмнения за ендометриоза, ще се провеждат през март и април 2022 г. По-долу може да видите основните лечебни заведения, които ще участват в кампанията.

Безплатните прегледи се организират за 4-та поредна година от Фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“. Кампанията, която включва и информационно-образователни инициативи, е под патронажа на Министъра на здравеопозването проф. Асена Сербезова.

Ендометриозата – причини, симптоми и лечение

Една от 10 жени е засегната от заболяването

Ендометриозата засяга 1 от 10 жени в репродуктивна възраст, но все още е малко позната публично. Заболяването често може да бъде неглижирано или сбъркано с други диагнози, може дори да протича тихо и безсимптомно, затова в световен план статистиката казва, че са нужни между 7 и 10 години за точна диагноза.

Друг малко известен, но важен факт е че между 30% и 50% от жените, които срещат репродуктивни затруднения, имат ендометриоза. При това заболяване клетките, облицоващи матката, мигрират към области на тялото, където не им е мястото. Всяка менструация им влияе, въпреки че са извън матката. Образуват се израстъци и кисти, които се развиват върху яйчниците, фалопиевите тръби в червата или в корема. Това е много болезнено и може да причини безплодие.

Популярен антибиотик може да стане част от лечението на ендометриоза

Затова и един от акцентите в отбелязването на световния месец през 2022 г. ще бъде кампанията за безплатни прегледи във водещи клиники по женско и репродуктивно здраве за всички жени с диагноза ендометриоза, както и за тези с фамилна обремененост или съмнения за ендометриоза. Кампанията има за цел да даде достъп на жените с ендометриоза или съмнения за това заболяване до надеждни специалисти, за да получат навременна и адекватна помощ.

През март и април 2022 г. безплатни прегледи ще се провеждат в следните медицински заведения:

  • УАГБ Майчин Дом гр.София
  • МК “Д-р Щерев” гр.София
  • ПСАГБАЛ “Св.София” гр.София
  • УБ “СофияМед” гр.София
  • Болница “Вита” гр.София
  • МБАЛ “Майчин дом” гр.Варна
  • МЦАР Варна, гр. Варна

Имената на медицинските специалисти и начините за записване за безплатните прегледи са оповестени на уеб-сайта на фондацията: https://www.endometriosis.bg/otvoreni-vrati-2022/

Записванията започват да текат от 24 февруари 2022 г. Фондацията ще актуализира поетапно списъка с медицински заведения, включващи се в инициативата.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -