четвъртък, 30 май, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеОвесените ядки помагат да се освободим от тлъстинките

Овесените ядки помагат да се освободим от тлъстинките

Зърнените закуски са предпочитани от хората, които се придържат към здравословното хранене. Мюсли, овесени ядки или корнфлейкс – кое да изберем според полезните им качества, съветва д-р Татяна Мороховец. Мюсли е смес, която съдържа предимно овесени ядки. Но към тях може да бъдат прибавени пшенични зърна, царевични люспи, сушени плодове, ядки, семена и др. Видовете се различават по съставките и пропорциите между тях. Мюслито е здравословна храна, която съдържа предимно въглехидрати и белтъчини.

Благодарение на витамините, минералите и фибрите мюслито има много благоприятно въздействие върху стомашно-чревния тракт. Хапва се с кисело или прясно мляко, плодов сок, плодове. За подслаждането му може да се използва мед.

Корнфлейксът се произвежда от сварени, изсушени, смлени и пресовани на люспи царевични зърна. Той се предлага най-често за закуска с мляко или плодови сокове. Овесените ядки се пакетират след отстраняване на обвивката на овесените зърна, от която пък след смилане се произвеждат триците.

За разлика от повечето зърнени култури, въпреки отстраняването на обвивката на зърното овесените ядки запазват повечето от витамините и минералите си. Богати са на пълноценни белтъчини, мазнини (предимно ненаситени мастни киселини), въглехидрати, витамини от групата В, РР и Е, минерали (калций, калий, магнезий, фосфор, желязо и мед) и фибри.

Овесените трици не са нищо повече от едро смляната твърда обвивка на овесените зърна. Те са уникална храна, най-вече заради високото съдържание на фибри, разтворими във вода. Могат да погълнат течност с обем 30 пъти по-голям от техния. От устата, където се напояват със слюнка,овесените трици преминават през целия храносмилателен тракт до дебелото черво, където изпълняват ролята на пълнеж. Устоявайки на всички химически и физически атаки по пътя си, увличат част от поетата храна и я изнасят извън тялото. Овесените трици не губят полезните си качества след топлинна обработка, така че може да ги заливате с горещи течности, да ги варите, да приготвяте с тях палачинки и тесто за различни сладки и солени изделия. Овесените ядки и овесените трици регулират обмяната на веществата, подсилват имунната система, понижават нивото на „лошия“ холестерол в кръвта. Те предпазват от рак на стомаха и на дебелото черво, от диабет, анемия, затлъстяване и сърдечносъдови заболявания.

Овесените трици и овесените ядки са незаменима част от диетите за отслабване, защото отнемат част от калориите на приетата храна. Увеличават бързо обема си в стомаха и така за дълго създават чувство на ситост, фибрите забавят преминаването на захарите в кръвта, намаляват отделянето на инсулин и така редуцират складирането на мазнини в тялото. Нещо повече: подпомагат изхвърлянето на мазнините, постъпили с другите храни. Наред с това овесените ядки и триците стимулират храносмилането и служат като ефективна защита от запек. Всички тези зърнени храни са полезни. Коя ще изберете, е въпрос на вкус. Принципно като последно хранене за деня са по-подходящи овесените трици – калориите са малко, фибрите – много. Овесените ядки и мюслито са добър избор за закуска или преди тренировка – съдържат много въглехидрати, които трудно бихте изгорили след вечерята например. Корнфлейксът също е много богат на въглехидрати и затова е добър за закуска, а също така и за хора с непоносимост към белтъка на житните култури – глутена.

Свързани теми: Овесените ядки – ценна храна за всеки ден

Топла каша за закуска гони умората

Семпла закуска сутрин = стройна фигура

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -