Семпла закуска сутрин = стройна фигура

PRINT

Закуската изяш сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага! От деца слушаме тази мъдрост, която трябва да ни убеди в ползата от стабилна закуска. Правилото може да е било оправдано в други времена, когато хората са били заети повече с физически труд. За средностатистическия градски човек днес, който по цял ден работи на бюро, солидното похапване сутрин едва ли е от полза.

За да съхраним стройната фигура, не е нужно да се тъпчем сутрин, а по-скоро да сведем закуската до минимум. Това твърди в. „Билд“, като цитира експерти по хранене от клиника в Мюнхен. Разпространеното схващане, че ако човек пропусне закуската, развива остър глад по-късно през деня и е склонен да погълне като цяло повече храна, не се потвърждавало в практиката. Тези, които закусвали, по-късно пак огладнявали и въпреки нормалния си апетит приемали сумарно повече калории, отколкото другите, прескочили сутрешното хапване.

„Билд“ развенчава и други митове за закуската. Портокаловият сок например традиционно се препоръчва сутрин. Да, но само ако е от пресни плодове! Този от кутията си е истинска калорийна бомба заради добавената захар. Ако пък хапнем направо портокал, ще си набавим не само витамини, но и баластни вещества. Един плод има средно 40 ккал. Прекалено много кафе е нездравословно, чуваме често. Извличало водата от тялото. Ободряващата напитка с чиста съвест може да се смята като част от необходимото количество течности, казва Сузан Рупрехт от Немския институт по хранене. Две големи американски проучвания с по 10 000 участници доказали, че любителите на кафе живеят по-дълго. Жените, които пиели до 2-3 чашки дневно, имали с 25% по-нисък риск да починат от сърдечносъдово заболяване в сравнение с дамите, които не употребявали напитката. Да се внимава обаче със захарта и сметаната, които слагаме в чашата, призовават учените и напомнят, че те се много калорични.

Медът се смята за по-нискокалоричен заместител на конфитюра. Това не е така – в 20 г мед, колкото можем да намажем на една филия, се съдържат 57 ккал. Мармаладите и конфитурите имат само по 50 ккал на 20 г. В меда обаче се съдържат ценни минерали – в 20г има 3 г магнезий и калций. А половината от сладката е захар.

По-възрастните избягват варените яйца сутрин, защото мислят, че повишават холестерола. Това е доста разпространен предразсъдък към тази здравословна и ценна храна, казва експертката Рупрехт. Яйцата съдържат доста витамини, минерали, микроелементи и разбира се, холестерол. Дългосрочни проучвания обаче доказвали, че този от яйцата не покачва нивото на лошия холестерол в кръвта. Според учените лецитинът, който се съдържа в тях, пречи на холестерола да премине в кръвта през стените на червата. Немското дружество по хранене препоръчва седмично да се хапват около 4 яйца. За здрави хора не е проблем и ако ядат по едно яйце всеки ден. В броенето включвайте и тези, които приемате със сладкиши, десерти и др.

Мюслито отдавна заема почетно място като здравословна закуска. Повечето продукти от супермаркета обаче съдържат толкова много захар и шоколад, че едва ли могат да минат за диетична храна. При някои от тях 100 г дават 470 ккал, което е твърде много за първото хранене през деня. Всеки е чувал, че кафявата захар била по-здравословна от бялата. Това е погрешно, защото по-химичен състав двата вида са много близки. Кафявата захар освен това съдържа доста вода, което я прави идеална среда за бактерии. Друг мит е, че студените напитки рано сутрин не били подходящи за стомаха. Водата или млякото обаче бързо се затоплят в устата и хранопровода до телесната температура. Предпазливи трябва да бъдат само тези, които са склонни към образуване на киселини.

[Общо: 3    Средно: 3.7/5]
Семпла закуска сутрин = стройна фигура беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *