четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеС навигация вадят тумор в основата на черепа

С навигация вадят тумор в основата на черепа

3-сантиметров тумор под основата на черепа на 35-годишната пациентка бе отстранен при уникална операция в болница „Токуда“, съобщиха оттам. „Новото е, че е използвана компютърна навигация. Апаратът се използва в България в неврохирургията, но за първи път намира приложение в лицево-челюстна операция на тумор“, обясни д-р Радослав Славчев, който направи операцията. До този момент такива операции са правени само в големите центрове в Германия и Франция.

Без помощта на новите технологии такъв тумор не може да се оперира. Проблемът е, че е разположен дълбоко в шията към основата на черепа. Наоколо се намират важни жизнени центрове – нерви, прешлени, големи кръвоносни съдове. Без добра видимост никой хирург не би поел риска. Компютърната навигация осигурява така необходимата ориентация, за да не оперираме на сляпо, допълва д-р Славчев, който е и началник на клиниката по лицево-челюстна хирургия. Изображението се предава на монитор. Навигацията дава възможност на опериращия да позиционира върха на инструментите, с които работи, с точност до милиметър. „Преди това при компютърна томография на пациента се имплантират маркери, а инфрачервени сонди подсказват по време на операцията във всеки един момент къде точно се намираме в дълбочина. Това ни дава сигурност в работата“, пояснява хирургът.

Резултатът от работата е отличен по неговите думи. Жената се чувства добре и се възстановява. Туморът е бил нечувствителен към лъчелечение и друг начин освен хирургично отстраняване на раковото образувание не е имало. Новата технология дава шанс на пациента, защото подобни тумори преди са смятани за нелечими с операция. Хирургичният разрез е нестандартен от лявата външна страна на основата на черепа. Такива тумори са сравнително редки, но все пак се срещат, обобщи д-р Славчев.

Снимка: „Токуда“

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -