сряда, 28 февруари, 2024
- Реклама -
НачалоХраненеСемпла закуска сутрин = стройна фигура

Семпла закуска сутрин = стройна фигура

Закуската изяш сам, обяда раздели с приятел, а вечерята дай на врага! От деца слушаме тази мъдрост, която трябва да ни убеди в ползата от стабилна закуска. Правилото може да е било оправдано в други времена, когато хората са били заети повече с физически труд. За средностатистическия градски човек днес, който по цял ден работи на бюро, солидното похапване сутрин едва ли е от полза.

За да съхраним стройната фигура, не е нужно да се тъпчем сутрин, а по-скоро да сведем закуската до минимум. Това твърди в. „Билд“, като цитира експерти по хранене от клиника в Мюнхен. Разпространеното схващане, че ако човек пропусне закуската, развива остър глад по-късно през деня и е склонен да погълне като цяло повече храна, не се потвърждавало в практиката. Тези, които закусвали, по-късно пак огладнявали и въпреки нормалния си апетит приемали сумарно повече калории, отколкото другите, прескочили сутрешното хапване.

„Билд“ развенчава и други митове за закуската. Портокаловият сок например традиционно се препоръчва сутрин. Да, но само ако е от пресни плодове! Този от кутията си е истинска калорийна бомба заради добавената захар. Ако пък хапнем направо портокал, ще си набавим не само витамини, но и баластни вещества. Един плод има средно 40 ккал. Прекалено много кафе е нездравословно, чуваме често. Извличало водата от тялото. Ободряващата напитка с чиста съвест може да се смята като част от необходимото количество течности, казва Сузан Рупрехт от Немския институт по хранене. Две големи американски проучвания с по 10 000 участници доказали, че любителите на кафе живеят по-дълго. Жените, които пиели до 2-3 чашки дневно, имали с 25% по-нисък риск да починат от сърдечносъдово заболяване в сравнение с дамите, които не употребявали напитката. Да се внимава обаче със захарта и сметаната, които слагаме в чашата, призовават учените и напомнят, че те се много калорични.

Медът се смята за по-нискокалоричен заместител на конфитюра. Това не е така – в 20 г мед, колкото можем да намажем на една филия, се съдържат 57 ккал. Мармаладите и конфитурите имат само по 50 ккал на 20 г. В меда обаче се съдържат ценни минерали – в 20г има 3 г магнезий и калций. А половината от сладката е захар.

По-възрастните избягват варените яйца сутрин, защото мислят, че повишават холестерола. Това е доста разпространен предразсъдък към тази здравословна и ценна храна, казва експертката Рупрехт. Яйцата съдържат доста витамини, минерали, микроелементи и разбира се, холестерол. Дългосрочни проучвания обаче доказвали, че този от яйцата не покачва нивото на лошия холестерол в кръвта. Според учените лецитинът, който се съдържа в тях, пречи на холестерола да премине в кръвта през стените на червата. Немското дружество по хранене препоръчва седмично да се хапват около 4 яйца. За здрави хора не е проблем и ако ядат по едно яйце всеки ден. В броенето включвайте и тези, които приемате със сладкиши, десерти и др.

Мюслито отдавна заема почетно място като здравословна закуска. Повечето продукти от супермаркета обаче съдържат толкова много захар и шоколад, че едва ли могат да минат за диетична храна. При някои от тях 100 г дават 470 ккал, което е твърде много за първото хранене през деня. Всеки е чувал, че кафявата захар била по-здравословна от бялата. Това е погрешно, защото по-химичен състав двата вида са много близки. Кафявата захар освен това съдържа доста вода, което я прави идеална среда за бактерии. Друг мит е, че студените напитки рано сутрин не били подходящи за стомаха. Водата или млякото обаче бързо се затоплят в устата и хранопровода до телесната температура. Предпазливи трябва да бъдат само тези, които са склонни към образуване на киселини.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -