четвъртък, 18 юли, 2024
- Реклама -
НачалоПрофилактика150 000 получиха безплатни покани за преглед за рак

150 000 получиха безплатни покани за преглед за рак

Над 4000 българи са прегледани безплатно за три вида рак по проекта „СПРИ и се прегледай“. Кампанията е първа по рода си у нас и продължава да поражда въпроси сред хората, които получават предложения да се възползват от консултациите. Общо 400 000 българи трябва да преминат през скрининга. Покани чрез куриер или в по пощата вече са изпратени на 150 000.

Ако до 4 седмици от датата на получаване на писмото не се възползват, се изпраща второ. Целта е да се даде допълнителен шанс, обясни ръководителят на проекта Катя Ивкова. Втората покана ще бъде изпратена в края на август, за да се избегне активният отпускарски период. Една част от получилите вече покани се чудят защо са ги избрали, след като са здрави, а други питат защо не са включени, след като са в риск или лекуват онкозаболяване.

Въпросите илюстрират факта, че този вид профилактика е напълно непознат у нас и всеки си обяснява смисъла му по своему. Скрининг е (предполагаемо) откриване на непроявена болест чрез тестове и процедури, които могат да се приложат бързо – е кратката дефиниция, която дава Световната здравна организация. Казано съвсем популярно, скринингът е установяване на хората, които са в предракова фаза или са развили заболяване, но по различни причини все още не знаят за него и се мислят за здрави. Скринингът е част от програмите за профилактика и развитите държави го прилагат отдавна. Терминът означава пресяване. А по същество чрез прегледи, осигурени за хора в определена възрастова група, да се определят онези, които са по-застрашени, и да им се предложи повече информация, както и доуточняващи изследвания. А ако е необходимо, започване на лечение.

Скринингът за злокачествени заболявания цели откриване на предракови състояния или ранна фаза на болестта Това ограничава броя на потенциалните пациенти и смъртността. Опитът на страните, въвели профилактичните програми още от средата на миналия век, показва до 60 % по-малко хора с рак. У нас от началото на юни до 1 август за рак на маточната шийка са изследвани 2755 жени, за рак на млечната жлеза – 681, а за рак на дебелото и правото черво – 575 жени и мъже, според официалния регистър. Когато човек отива на преглед по своя инициатива, това е търсена профилактика, но когато става целенасочено и обхваща значителна част от здравите хора в определена възраст, се говори за скринингов тест. Участието обаче е напълно доброволно и при гарантирано опазване на тайната на резултатите До скрининг се прибягва, когато даден тип рак е много разпространен и смъртността от него е висока. В същото време е възможно ефективно лечение на ранните етапи на болестта. Освен това изследването не трябва да е свързано с рискове или към него да има създадено негативно отношение, обясняват експертите от проекта.

В скрининговия регистър се съхраняват данни за всички проведени по проекта прегледи. Тази информационна система дава възможност за сравняване на резултатите за продължителен период от време и анализ на ефективността на програмите. У нас до тази година са правени само прегледи на спонтанно пожелали да се изследват хора. Сега с финансиране от Европейския социален фонд на ЕС започва първият истински скрининг. Трите вида рак са избрани заради тяхното голямо разпространение и са посочени в препоръката на Съвета на Европейския съюз от 2003 година. За откриването на ранни признаци за рак на маточната шийка се правят цитонамазки, за рака на млечната жлеза – мамографски прегледи, а за рака на дебелото черво и ректума – анализ за незабележима кръв във фекалиите. Ако сте получили покана за скринингово изследване, сте един от хората, които ще могат безплатно да се изследват до края на тази година. Нови групи ще се присъединяват на следващи стъпки на програмата.

В световен мащаб заболяването от рак на дебелото и правото черво е на трето място сред онкологичните. У нас заема второ място при мъжете след рака на белия дроб, а при жените – след рака на гърдата.
Ранните етапи протичат без симптоми и промените може да се открият само при целенасочен преглед. Ракът на дебелото черво и ректума е тежко заболяване, чиито симптоми са чревни смущения, болки в определени зони и подуване на корема, запек, разстройство или и двете и наличие на кръв в изпражненията. Но в първата фаза, когато лечението е по-малко травматично и прогнозите по-добри, оплаквания няма или са леки и може да бъдат отдадени на инцидентни събития и човек да не им обърне внимание. Спазването на указанията за вземането на пробата от изпражненията в домашни условия е от изключителна важност за получаването на точни резултати.
При повечето хора тестът е отрицателен и лекарят препоръчва следващо изследване след 1-2 г., обяснява екипът от здравното министерство. В случай че тестът е положителен, се прави допълнително оглеждане със специална апаратура на цялото дебело и право черво и при нужда – хистологично изследване. Резултатите от изследванията се съхраняват в скринингов регистър при запазване на анонимността на участниците и конфиденциалност на данните – всеки човек фигурира като номер и здравният му статус не е публичен.

Ракът на млечната жлеза е най-често срещаният рак при жените. Той е причина за около 30% от онкодиагнозите при жените в ЕС и за 32% от смъртността при ракови заболявания. Мамографското изследване според онколозите е доказало своята ефективност и обичайно се прави на всеки две години при жени между 50 и 75 г. Заболяването е напълно лечимо, ако се открие навреме. Само във Великобритания, където има скрининг от 25 г., програмата спасява над 1400 живота годишно. За ранното откриване се прави мамография на двете гърди, за да се огледат структурите, изграждащи млечната жлеза. Визуализирането става с рентгенови лъчи, като според медицината евентуалните ползи от изследването многократно надвишават риска от облъчването. За да се намали дозата и да се осигури качествен образ, апаратът притиска гърдите, което е неприятно, но чувството е краткотрайно и няма последици.

Ракът на маточната шийка се причинява от високорискови типове на човешкия папиломен вирус (HPV). HPV може да провокира изменения в клетките на маточната шийка, които да се развият до ракови. В началото тези изменения са леки и повечето изчезват без лечение. Превръщането на изменените клетки на маточната шийка в ракови винаги е бавен процес. Тъй като ранните етапи от развитието на заболяването не предизвикват никакви осезаеми симптоми, както е и при рака на дебелото черво, промените могат да бъдат открити само чрез профилактични прегледи, предупреждават специалистите. Редовните скринингови прегледи за рак на маточната шийка имат за цел да се открият изменените клетки в стадий, когато променените участъци могат да бъдат лекувани или отстранени, без да се развие рак на маточната шийка. Лечението на заболяването в по-късен стадий налага операция, често последвана от облъчване и химиотерапия, напомня екипът на проекта. Всички здрави към момента жени на възраст от 30 до 59 г. трябва да участват в скрининг, смятат гинеколозите. Те проверяват има ли риск чрез цитологично изследване (цитонамазка) или HPV тест. Скрининговият преглед не е по-различен от обикновения гинекологичен преглед.

Свързани теми: Тръгна първи масов скрининг за рак у нас, поканите плашат хората

Скрининг откри нови случаи на простатен карцином в Пловдив

Ракът на маточната шийка се развива до 15 г. след упорита инфекция с HPV

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -